D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 21.12.2016., Vrtić u Jasenovcu na koji je postavljena ploča s ustaškim pozdravom bio je stožer Maksa Luburića: ‘Nismo to znali i ne zanima nas!’

Tjednik Nacional u svojem novom broju tvrdi da je sporno spomen-obilježje poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu postavljeno na zgradu dječjeg vrtića na mjestu koje je u Drugom svjetskom ratu bilo zapovjedništvo ustaškog logora.

Nacional je objavio fotografije objekta u kojem je nekad bilo i sjedište Vjekoslava ‘Maksa’ Luburića, dok je zapovijedao logorom, a koji je konfisciran Ozrenu Bačiću.

Prilikom povlačenja iz Jasenovca ustaše su srušile tu zgradu, a danas je tu dječji vrtić na kojem je od 5. studenog ploča s natpisom “Za dom spremni”.

Na osnovu toga Nacional izvlači zaključak da dječji vrtić nije slučajno odabran, nego da je riječ o smišljenoj provokaciji.

Ivan Friščić, predsjednik udruge UDHOS koja je postavila ovo obilježje, negira da je znao da je ovdje bilo zapovjedništvo logora.

– Nismo mi odredili zgradu na kojoj će biti ploča. Mi smo od općinskih vlasti u Jasenovcu zatražili dopuštenje za postavljanje ploče i oni su odlučili da ona bude na dječjem vrtiću. Nisu nas niti pitali slažemo li se s tim, a nama je samo bilo stalo da ta ploča u spomen našim poginulim suborcima bude negdje u Jasenovcu. Sve je tu potpuno legalno. A što se Luburića tiče, pojma nemam da je on na tom mjestu imao svoj stožer i to me uopće ne zanima, rekao nam je Friščić.

Ipak, iz Novog lista su ga pitali, nije li neobično da je baš na dječjem vrtiću spomen-obilježje poginulima u Domovinskom ratu.

– Ne, nije mi neobično. To je u centru mjesta i ponosan sam na tu ploču, ističe Friščić.

Općinska načelnica Jasenovca Marija Mačković (HDZ) nije se javljala na mobitel tako da Novi list nije dobio odgovor zašto je odlučeno da se ploča stavi na zgradu gdje je nekad bilo zapovjedništvo ustaškog logora.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.