D.I.C. Veritas

“Slobodna dalmacija”, 24.01.2012. VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU OD 9 GODINA NIKOLi MUNJESU (42) IZ BENKOVCA Krajiškom ‘vampiru’ novo suđenje u Splitu

Vrhovni sud prihvatio je žalbu i ukinuo presudu Nikoli Munjesu (42) iz Benkovca, kojom je u veljači prošle godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti u Perušiću 1991. godine.

Munjesu je tada u obnovljenom postupku potvrđena prijašnja istovjetna presuda iz 1995. godine.

Vrhovni je sud presudu ukinuo zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, a na novom suđenju, koje bi trebalo početi u veljači, kod suca Bruna Kleina na Županijskom sudu u Splitu, prema naputku Vrhovnog suda ispitat će se i svjedoci koje je obrana predlagala, a koji potvrđuju Munjesov alibi, odnosno tvrdnje da nije kriv za ono za što ga terete.

Munjesu je zbog opasnosti od bijega produljen pritvor u kojem se nalazi od 20. listopada 2010. godine, odnosno od izručenja Hrvatskoj nakon što je 25. rujna iste godine uhićen u Crnoj Gori na temelju međunarodne tjeralice.

Nakon ukidanja presude, Županijski sud u Zadru proglasio se stvarno nenadležnim s obzirom na to da je u svibnju prošle godine donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, a prema kojem su za vođenje kaznenih postupaka za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava nadležni županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

- Moj klijent nije ni prepoznat od strane oštećenih. Nećemo se žaliti na odluku o pritvoru, a naravno da sam zadovoljan ovom odlukom Vrhovnog suda – komentirao nam je Munjesov odvjetnik Slaven Dmitrović.

Munjes je bio optužen i nepravomoćno osuđen zbog toga što je kao krajiški milicajac 22. rujna 1991. godine pio krv hrvatskom državljaninu Duji Pešutu izudaravši ga prethodno kundakom i nogama.

Govorio mu je da će mu se “napiti ustaške krvi”, a tada ga je bajunetom zarezao po vratu. Napio se njegove krvi te ga, prema presudi, nastavio tući kundakom po glavi.

Kada je Grgo Pešut, prema optužnici, kojeg su taj dan zajedno s Dujom vodili u stanicu milicije zbog sumnje da surađuju s hrvatskom vojskom, Munjesu prigovorio da će “ubiti pravedna čovjeka”, on mu je odvratio da se “ustaše i zmije mogu samo tako uništiti”.

- Zadati nenaoružanom čovjeku teške ozljede vrata i nosa, kao i više karate udaraca i, štoviše, piti mu krv samo zato što je druge nacionalnosti, teško je zvjerstvo – objasnio je sudac Boris Radman.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.