D.I.C. Veritas

“Slobodna dalmacija”, 25.01.2012. DORH: Nema osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića

Državno odvjetništvo nije utvrdilo «postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića».

– Povodom medijskih napisa i javnih istupa pojedinih osoba da se ispita uloga Stanimirovića u Domovinskom ratu, a osobito prilikom zlostavljanja civilnih osoba u skladištu «Veleprometa» u Vukovaru, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku poduzelo je mjere radi utvrđivanja njegove eventualne kaznenopravne odgovornosti.

Pored obavljenog obavijesnog razgovora sa Stanimirovićem provedeni su i drugi izvidi i istražne radnje, a analizom prikupljenih podataka, dokumenata i dokaza državno odvjetništvo nije našlo osnovu za daljnje postupanje.

Naime, na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka, te posebno ranije ispitanih svjedoka u predmetima ratnih zločina na tom području, nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića u navedenim događanjima, navodi se u priopćenju osječkog tužiteljstva.

Iz te institucije ističu i kako, u svezi izjava silovanih žena tijekom Domovinskog rata, i nadalje provode izvide i dokazne radnje radi utvrđivanja počinitelja ovih kaznenih djela i njihovog procesuiranja.

Stanimirović je, inače, prošlog četvrtka dao dvosatni iskaz u sjedištu Državnog odvjetništva RH u zagrebačkoj Gajevoj ulici, gdje je, kako je naglasio, došao samoinicijativno, a u vezi optužbi na njegov račun da je ponižavao zlostavljane hrvatske zarobljenice tijekom okupacije Vukovara.

Prozvala ga je, podsjetimo, Ružica Erdelji, koja je u zatočeništvu bila višestruko silovana, rekavši kako ju je, među ostalima, i on pljuvao i vrijeđao nakon proživljene torture.

Čelnik SDSS-a je, pak, za njene optužbe ustvrdio da su «insinuacije, laž i kleveta», najavivši kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv nje.

Na upit zašto bi žrtva zlostavljanja javno iznosila laži, odgovorio je kako je razlog tome «renta koju pokušava ostvariti».

Dodajmo ovome kako se, vezano uz istu problematiku, na prošlotjednom aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković žestoko «obrušio» na Stanimirovića, u čiju je obranu tada «stao» njegov stranački kolega Milorad Pupovac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.