D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 26.09.2016., Na suđenju za Peruču svjedočili vojni obavještajci: Đukić je iz Beograda doveo eksperta za miniranje

Svjedočenjem trojice djelatnika Sigurnosno-informativne službe nastavljeno je na Županijskom sudu u Splitu suđenje umirovljenom generalu JNA Borislavu Đukiću (68), optuženom za ratni zločin i miniranje brane Peruča.

Kako bi prvi svjedok mogao iznijeti svoja saznanja na javnoj glavnoj raspravi, iz Ministarstva obrane je sudu dostavljen dopis kojim se nadnarednik vojni specijalist oslobađa obveze čuvanja tajnosti klasificiranih podataka. Radi se o operativcu za prisluškivanje iz SIS-a koji je snimao razgovore srpskih paravojnih snaga i JNA nakon čega je napravio i transkripte navedenih komunikacija, a među kojima je bilo i razgovora koje je vodio sam Ratko Mladić.

- Slušao sam i snimao razgovore preko radija i elektroničke komunikacije. Između ostaloga, Ratko Mladić je govorio o miniranju Peruče i granatiranju Zagreba. Ne mogu vam kazati s kojim uređajem je vršeno prisluškivanje – izjasnio se operativac.

Nakon toga govorio je vojni umirovljenik koji je bio načelnik Sigurnosno-informativne službe pri 126. brigadi u Sinju tijekom 1991. i 1992. godine te kasnije u Operativnom centru Split.

- Borislav Đukić je bio komandant 211. brigade Devetog korpusa JNA, a nakon toga načelnik štaba Srpske vojske Krajine. Prema našim saznanjima iz operativnih obrada u tom razdoblju, Borislav Đukić je sudjelovao u planovima za miniranje brane Peruča. Upravo on je doveo eksperta za miniranje iz Beograda te je dao zapovjedi Milanu Korici i tom inženjeru. Eksploziv je bio smješten u pogonu Dalmatinke u Vrlici – izjasnio se svjedok.

O ulozi Borislava Đukića govorio je i treći svjedok koji je u to vrijeme također bio u službi SIS-a.

- Od osoba koje su iz JNA prešle na hrvatsku stranu te od ratnih zarobljenika doznali smo za miniranje brane. Prema saznanjima iz razgovora s njima, za miniranje brane su bili odgovorni Ratko Mladić, Borislav Đukić i Mile Babić, predsjednik Općine Vrlika. Čuo sam također kako je iz Beograda došao nepoznati čovjek koji je digao branu u zrak – opisao je svjedok.

Ispričao je i o podvigu kraljevskog marinca Marka Nicholasa Greya koji je 1992. godine na brani Peruča u dva navrata spustio prelijevnu ustavu i tako osigurao da se vodostaj jezera do miniranja brane krajem siječnja 1993. godine spusti za pet metara.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.