D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 27.06.2020, Kontroverzna presuda o ‘ZDS‘ nije prošla ispod svjetskih radara, potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa poručio: Zaustavite povratak ustaštva!

Premda su se neki nadali kako će nedavna kontroverzna presuda Visokog prekršajnog suda o pokliču “Za dom spremni” proći ispod svjetskih radara, kao i drugi joj srodni procesi, to se ipak nije dogodilo.

Opširan tekst o tome kako pokret simpatizera hrvatskih fašista u trenutnoj predsjedateljici Europske unije iznova diže glavu objavio je u uglednom britanskom Independentu potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa Menachem Rosensaft. Time je slava hrvatske društvene prakse direktno plasirana u domove oko 23 milijuna čitatelja, a kao žive primjere ovoga hrvatskog trenda autor u tekstu navodi redatelja Jakova Sedlara, novinara Milana Ivkošića, političara Zlatka Hasanbegovića, pjevača Marka Perkovića, ali i suce Visokog prekršajnog suda koji su nedavno pravorijekom poručili kako Perkovićevo javno korištenje bivšeg ustaškog pozdrava ne krši javni red i mir.

U svom članku ovaj predavač kolegija genocida na pravnim fakultetima američkih sveučilišta Columbia i Cornell upozorava svijet kako mnogo toga kod nas svjedoči sve snažnijim pokušajima rehabilitacije ustaškog pokreta, te poziva Hrvatsku da na takve pojave djeluje odlučnije, po uzoru na Njemačku.

Navodeći da je u našoj zemlji na djelu povijesni revizionizam koji ustaše Ante Pavelića predstavlja kao domoljube, umjesto kao hladnokrvne ubojice i ratne zločince, što su nedvojbeno bili, Rosensaft tvrdi i kako se ustaše veličaju uz prešutnu, a nerijetko i izravnu podršku vlasti.

Film strave i užasa

“Istodobno dok Amerikanci ruše spomenike pobornicima ropstva, veći dio hrvatskog društva pravi se da je nesvjestan stravičnih zločina koje su u njegovo ime počinili ustaše. Kako bi proveli u djelo svoju genocidnu shemu, ustaše su bile uspostavile mrežu koncentracijskih logora, zloglasnih po svojoj brutalnosti i ravnih po barbarstvu s njemačkim logorima smrti”, piše potpredsjednik Svjetskog židovskog kongresa.

On podsjeća da je najzloglasniji hrvatski logor Jasenovac bio “balkanski Auschwitz” u kojem je, prema Memorijalnom muzeju holokausta u SAD-a, brutalno ubijeno između 77 i 104 tisuće Srba, Židova, Roma i hrvatskih protivnika ustaškog režima. Identificirana su imena tamošnjih 83.145 žrtava.

Usprkos tome, optužuje Menachem Rosensaft, ekstremistički desničarski pokreti u Hrvatskoj godinama pokušavaju poništiti poveznice između Jasenovca i ustaša ili zabašuriti stvarni karakter logora.

“Kontroverzni filmaš Jakov Sedlar je 2016. napravio film ‘Jasenovac – Istina’ koji je prikazao Jasenovac kao benigni kamp čiji je broj žrtava višestruko preuveličan. Nakon premijere filma, ekstremni nacionalist i tadašnji hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović je rekao: ‘Ovo je najbolji način da se konačno otkrije kontroverzne momente u hrvatskoj povijesti’. Novinar Milan Ivkovšić je 2018. napisao u hrvatskom najčitanijem dnevnom listu da je u kampu bilo i zabave, sportskih susreta, koncerata i kazališta, iako su uvjeti u Jasenovcu bili teški”, nabraja Rosensaft, navodeći potom kontraprimjere masovnih ubojstava u dokumentiranim intervjuima brojnih jasenovačkih svjedoka, koji se čuvaju u SAD-u.

Spominje logoraša Milu Despota koji je svjedočio događaju u kojem je ustaška postrojba odjednom ubila više od stotinu srpskih djevojaka, ukrcavši ih na plovilo, naredivši im da se svuku, da bi ih potom zaklali i pobacali u rijeku. Iz arhive Muzeja holokausta u SAD-u citira i svjedokinju Maru Vejnović koja je gledala kako ustaše u jasenovačkoj baraci ubijaju veliku grupu djece otrovnim plinom.

Predsjednik ne okreće glavu

Rosensaft piše kako uz sve glasnije relativizatore ustaških zločina još više brine sve raširenije korištenje ustaškog slogana “Za dom spremni” kao eufemizma za rasističke i ksenofobne izjave koje su u Hrvatskoj teoretski zabranjene.

Navodi kako ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu “Seig Heil” ne ostavlja nimalo prostora imaginaciji, no da ga kontroverzni estradnjak Perković Thompson godinama javno koristi s jako malo posljedica.

Nedavno je Viši prekršajni sud u Zagrebu presudio kako Perkovićevo korištenje fašističkog pozdrava ne krši javni red i mir, piše Independent, iako je hrvatski Ustavni sud više puta istaknuo kako je “Za dom spremni” ustaški pozdrav iz Nezavisne države Hrvatske i da njegovo korištenje nije ustavno.

“Hrvatske vlasti najčešće okrenu glavu na povratak ustaške terminologije u modernu državnu kulturu, a samim tim i u širu političku sliku Hrvatske”, optužuje Rosensaft, navodeći kao potpunu suprotnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji se uz veliku hrabrost i integritet tome javno protivi i osuđuje svako legitimiranje ustaštva.

Čelnik krovne organizacije židovskih udruga diljem svijeta tekst o Hrvatskoj završava porukom kako je definitivno došlo vrijeme da međunarodna zajednica jasno i glasno ustane protiv glorifikacije i rehabilitacije pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najužasnijih zločina u ljudskoj povijesti.

“Njemačka je zakonom zabranila sve simbole svoje nacističke prošlosti, pa tako i Hrvatska mora službeno zabraniti i procesuirati sva afirmativna podsjećanja na ustaše”, poručuje Menachem Rosensaft.

 

 

Piše Davor Krile

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.