D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 28.03.2020, Ratni i pravosudni put Kapetana Dragana: nogama i rukama se grebao da ne dođe u Hrvatsku, ne u ulozi hollywoodskog junaka kao 1991., nego – optuženika

Zvali su ga Kep. Pobunjenim krajinskim Srbima te ratne 1991. mora da se činio kao hollywoodskog junak. S obukom u australskoj vojsci, stažom plaćenika u Južnoj Africi i gorljivom spremnosti da služi velikosrpskoj otadžbini, Dragan Vasiljković došao je u Knin sa izravnim nalogom da organizira specijalne jedinice SAO Krajine.

Obučavao je pobunjenike u Golubiću kod Knina. Zapovijedao je Crvenim beretkama, u krajinskim medijima prigodno prozvanim Knindžama. Isplanirao je i proveo operaciju „Žaoka“ tijekom koje su u srpnju 1991. okupirani Glina i Hrvatska Kostajnica.

Operaciju koja ga je, na koncu i strpala u zatvor.

Osuđen je na 13 i pol godina zbog ratnih zločina koje su tom prilikom počinili pripadnici paravojske kojom je zapovijedao. Više od 30 likvidiranih civila i vojnika. Snajperskim hicima mučki ubijen njemački novinar Egon Scotland, ratni dopisnik Süddeutsche Zeitunga. Premlaćivanja i mučenja hrvatskih policajaca i vojnika,  ratnih zarobljenika u kninskom zatvoru. Zapaljene kuće i srušene crkve. To je krvava bilanca njegovog pohoda glinskim, kostajničkim i kninskim krajem.

Dragan Vasiljković bio je aktivan i tijekom operacije Maslenica. U Bruškoj kod Benkovca osnovao je 107.nastavni centar vojske SAO Karajine. I planirao protutudar prema Jadranskom moru. Tamo je ugostio i princa Tomislava Karađorđevića. Dvije godine kasnije na Vidovdan je u Slunju prisustvovao vojnoj paradi sa korpusom specijalnih jedinica.

Kada je rat u Hrvatskoj završio, otišao je u Srbiju, a potom se vratio u Australiju

Dugo je vremena bio uvjeren da će uspjeti izmaknuti ruci pravde..

U Asutraliji je radio kao instruktor golfa pod imenom Daniel Snedden dok ga 2005. nisu razotkrili australski mediji. List „Australian“ objavio je listu ratnih zločina koje je Kapetan Dragan počinio u Hrvatskoj.

Vasiljković je list tužio, no nakon nekoliko sudskih obrata parnicu je izgubio. Odmah nakon što je otkriveno gdje se nalazi, zahvaljujući upornosti tadašnje ministrice pravosuđe Vesne Škare Ožbolt, hrvatska je Vlada zatražila njegovo izručenje.

Izdavši za njim crvenu Interpolovu tjeralicu.

Australske vlasti su Vasiljkovića početkom 2006. strpale u esktradikcijski pritvor. Uslijedila je osam i pol godina duga pravosudna trakavica. Vasiljković je tvrdio da mu se u Hrvatskoj sprema nepošteno suđenje. I da ga Australija, čiji je državljanin, treba zaštititi od izručenja.

U čitav se slučaj umiješala i Srbija. Tražeći da njoj, a ne Hrvatskoj, Australija izruči Vasiljkovića. Australski Federalni sud u jednom je trenutku i ustvrdio da mu u Hrvatskoj neće pošteno suditi. Pritom nakratko 2009. Vasiljkovića oslobodivši. No australska se vlada žalila na presudu. Žalba je uvažena, ali je Vasiljsković u međuvremenu – nestao.

Policija ga je pronašla kako se skriva na jahti, očito u namjeri za pobjegne iz zemlje. Tražio je da mu sude u Haagu. Tražio je da mu Sude u Srbiji. Nogama i rukama se grebao da ne dođe u Hrvatsku. Ovaj put ne u ulozi hollywoodskog junaka, nego – optuženika.

Australska vlada 2012. donosi odluku – prvi put u povijesti – o izručenju jednog svojeg državljanina drugoj zemlji.

Vasiljkoviću je presudila činjenica da Hrvatska nije tražila zbog prometnih prekršaja ili sitnih krađa. U pitanju su ipak bili ratni zločini.

Zloglasni kapetan Dragan je 2015. izručen Hrvatskoj. Na sudu je negirao sve zločine, a 2017. je osuđen na 13. i pol godina zatvora. Kaznu je služio u Lepoglavi. Hrvatske pravosudne vlasti odbile su njegov zahtjev da bude pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Kako mu se u zatvorske dane uračunava i vrijeme provedeno u estradikcijskom pritvoru u Australiji, kazna mu je istekla 20. ožujka. U subotu mu je izrečena 20-godišnja zabrana ulaska u Europski gospodarski prostor, a Vasiljković je u policijskoj pratnji prevezen do granice i protjeran u Srbiju.

Savo Štrbac već se sprskom Blicu požalio što mu zbog koronavirusa u Beogradu ne mogu organizirati doček.

- Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio cijelu kaznu – izjavio je Štrbac.

Vasiljković će zbog epidemije idućih 28 dana u – karantenu.

 

 

Piše Marina Karlović Sabolić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.