D.I.C. Veritas

SlobodnaEvropa.org, 18.05.2023, Trideset godina od ubistva Admire i Boška

Prije trideset godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Njih dvoje bili su različitih nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, te su iz okupiranog grada namjeravali preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Kako je tvrdio američki reporter Kurt Schork, postojao je dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

“Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio”, napisao je Schork.

Prvi je pogođen Boško koji je preminuo na licu mjesta, a ranjena Admira do njega je dopuzala, te izdahnula zagrlivši ga.

Zagrljena tijela dvadesetpetogodišnjaka ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici (Republika Srpska).

Ni danas se ne zna ko je uputio smrtonosni rafal.

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine, sudi se između ostalog što je četvorici pripadnika radnog voda, uz prijetnje, naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić.

O “sarajevskom Romeu i Juliji” Japanci su snimili film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, a režirao ga je John Zaritsky.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri, napisana je opera, komponovana muzika, rodili su se brojni stihovi. Mladi par je opjevao i poznati pjevač Bill Madden.

Sarajevska rock grupa “Zabranjeno pušenje” je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom “Boško i Admira”.

Po završetku rata, 1996. godine, njihovi posmrtni ostaci su prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu.

Ispod njihovog groba vječni smiraj je pronašao, prema vlastitoj želji, i američki reporter Kurt Schork, ubijen je na ratištu u Sijera Leoneu 2000. godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.