D.I.C. Veritas

SNV, 10.12.2014., ‘Distancirajte se od ustaškog režima’

GLINA (Portal Novosti) - Povodom nedavne odluke glinskog Gradskog vijeća kojom se zabranjuje održavanje komemorativnih skupova ispred Spomen doma u Glini, lokalitetu na kojem su ustaše 1941. počinile zločin nad Srbima, članovi i članice Antifašističke lige Hrvatske danas su na tom mjestu održali javnu sjednicu. Simbolično, sjednica je održana na Međunarodni dan ljudskih prava.

Članovi Antifašističke lige tom su prilikom ohrabrili građane Gline da u njezinoj urbano-povijesnoj cjelini pijetetom i poštovanjem prema svim žrtvama označavaju mjesta zločina. Istodobno, članove Gradsko vijeće su pozvali da se nedvojbeno distanciraju od ustaškog režima i da sve svoje buduće odluke zasnivaju na antifašizmu kao temeljnoj ustavnoj vrijednosti.

- Osim u Drugom svjetskom ratu, područje Gline bilo je obilježeno stradanjima i 90-ih. Tu je ubijeno više od 290 Hrvata, a tokom i nakon akcije Oluja ubijeno je i mnogo srpskih civila. Zbog toga se moramo sjećati svih, ali je važno da se na ovom mjestu sjećamo žrtava koje su ubijene 1941. – kazala je pred okupljenima Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta.

Podsjetimo, glinsko Gradsko vijeće je 21. oktobra 2014. donijelo Odluku o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području naselja Gline. Njome se utvrđuje da se komemoriranje može vršiti isključivo na području ispred križa srušene crkve Sv. Ivana Nepomuka te groblja na prostoru naselja.

Zbog bojazni da bi se Odlukom onemogućilo mirno okupljanje i odavanje pijeteta i poštovanja žrtvama iz Drugog svjetskog rata, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Gline podnijelo je Ministarstvu uprave zahtjev za nadzor tog akta. Kako stoji u odgovoru Ministarstva uprave, radi se o odluci protokolarnog karaktera, koja se odnosi na polaganje vijenaca, cvijeća i paljena svijeća od strane delegacije Grada Gline. Pri tome Odluka ne sadrži odredbe bilo kakvom ograničavanju mirnog okupljanja na ostalim mjestima na području grada, tvrde iz Ministarstva i dodaju da se navedenim aktom ne krši pravo na javno okupljanje zajamčeno Ustavom te Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

- Rečeno nam je da se unatoč Odluci na ovom mjestu mogu održavati komemoracije te, istodobno, da to ne bi trebali činiti. Mi smo ovdje da kažemo da to možemo i trebamo. Zločin počinjen na ovom mjestu u ljeto 1941. jedan je od najstrašnijih zločina koji pokazuje prirodu i namjere režima NDH. Te ideje su kobne za bivše, ali i sadašnje generacije. Zbog toga je važno da politiku sjećanja temeljimo na priznanju zločina i klanjanju svim žrtvama – ubijenima u Drugom svjetskom ratu i ratu 90-ih – poručio je na današnjem skupu Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Donošenje ove Odluka samo je jedan u nizu revizionističkih poteza glinskih vlasti. Na mjestu pravoslavne crkve, u kojoj su 1941. ustaše ubile gotovo 1.000 muškaraca, 1969. je izgrađen Spomen dom. Ovu ustanovu, u kojoj je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima, vlasti su u septembru 1995., neposredno nakon Oluje, preimenovale u Hrvatski dom, a to ime i danas nosi. Iste godine uništeno je i spomen-obilježje na kojem su se nalazila imena 1.564 žrtava iz Gline i okolice. Članovi Antifašističke lige su na današnjem skupu još jednom zatražili da se Spomen domu vrati njegovo izvorno ime te da se obnovi uništena ploča.

Da predstavnici vlasti od svojih ideja i dalje ne namjeravaju odustati, potvrdio je Stjepan Tonković, potpredsjednik Gradskog vijeća, koji je na protu prosvjedu, kojeg su braniteljske udruge organizirale nedaleko od skupa Antifašističke lige, kazao da će Vijeće, zbog moguće pogreške u proceduri donošenja postojećeg akta, donijeti novu odluku kojom će se definitivno zabraniti ‘provociranje većinskog naroda’.

 

Izvor: Portal Novosti
 
 
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.