D.I.C. Veritas

Спутњик, 05.08.2021, Порука из Бањалуке: Не смемо заборавити оно што се догодило Србима у “Олуји”

Не смемо заборавити све оно што се догодило Србима у “Олуји” зарад будућих генерација, поручено је у Бањалуци са обележавања 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” 1995. године.

Поручено је и да је неопходно гајити културу сећања да се грешке не би поновиле и да је злогласном акцијом 1995. године завршен геноцид над Србима у Хрватској, који је почео 1941. године.

26 година након егзодуса српског народа са својих вековних огњишта у Републици Српској Крајини, злочиначке акције хрватске војске и полиције и избегличке колоне присетио се Слободан Перић. Својим Крајишницима је поручио да никада не смеју да забораве тај дан и да будуће генерације треба да знају истину о страдању Срба.

“Управо је то порука, да никада не забораве оно што нам се десило, и ако буде икада прилика да се врате тамо на наше просторе”, нагласио је Слободан Перић, избеглица из Републике Српске Крајине.

За само два дана из Републике Српске Крајине протерано је 250.000 Срба.

Према евиденцији “Веритаса”, 1.877 Срба је погинуло и нестало у току и након тог погрома.

Спаљено је више од 22.000 српских кућа, десетине цркава и сакралних објеката.

“Како је све изгледало, изгледало је ужасно, неиздрживо, остали смо сами без икакве помоћи, било које државе Републике Српске или Србије. Страшне жртве, сада смо расути по целом свету и боримо се за властити живот, властити опстанак, сами”, прича Крсто Жарковић, бивши командант МУП-а Републике Српске Крајине.

Неопходно је гајити културу сећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” да се сличне грешке не би поновиле, поручено је са обележавања 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” 1995. године.

“У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада”, истакао је Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра “Веритас”.

Обележавање у организацији “Веритаса” биће настављено и сутра служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду. Програм обележавања 26 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине завршава се у суботу, 7. августа, служењем парастоса и полагањем венаца код Спомен-крста на Петровачкој цести, преноси РТРС.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.