D.I.C. Veritas

Sputnjik, 24. 11. 2023, Pet dana zatvora za promotere ustaštva tokom Dana sećanja u Vukovaru

Za promovisanje ustaških simbola, ustaškog pokliča “za dom spremni” i podizanje desnice u Vukovaru na obeležavanju Dana sećanja, dvojica državljana Hrvatske kažnjeno je sa pet dana zatvora.

Radi se o dvojici tridesetjednogodišnjaka, državljana Hrvatske sa prebivalištem na području Koprivničko-križevačke županije.

U saopštenju Policijske uprave vukovarsko-sremske se navodi da su oni tokom obeležavanja Dana sećanja “glasnim nedopuštenim uzvicima i pokretima ruku odnosno gestikuliranjem narušavali javni red i mir, čime su počinili prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Policija nije precizirala o kakvim se uzvicima i pokretima ruku radi.

Okrivljeni su uz optužni predlog dovedeni na Opštinski sud u Vukovaru, koji im je rešenjem odredio meru zadržavanja u trajanju od pet dana, te su predati u zatvor u Osijeku.

Dan sećanja na vukovarsku žrtvu je ove godine u tom gradu 18. novembra obeležen u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji su simboli na grbu šahovnica sa prvim belim poljem i utisnutim ustaškim pokličom “za dom spremni”.

Pritom, u Koloni sećanja su bili predsednik, premijer i predsednik parlamenta, Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.