D.I.C. Veritas

Спутњик, 29.12.2020, Српски парох из разорене Петриње: Стравично је, још се тресе, у прекиду су везе са Србима

Пише Сенка Милош

Било је страшно, посебно овај последњи удар. Сада се непрекидно чују сирене, свуда су ватрогасци, кола хитне помоћи, има доста повређених. Не знам шта је са Србима у околним селима, везе су у прекиду, ми смо добро, хвала Богу. Прошли смо без повреда, синоћ смо отишли из парохијског дома, пошто није био сигуран за даљи боравак.

Ово за Спутњик каже свештеник из Петриње Саша Умићевић. Затекли смо га у довришту куће у коју се синоћ изместио са породицом.

Земљотресом разорена Петриња.

“Непрекидно се чују сирене, свуда су ватрогасци, кола хитне помоћи, има доста повређених”, каже отац Саша.

“Хвала Богу да смо дошли овде, не знам како би смо прошли да смо остали у парохијском дому, стручњаци су јуче утврдили да није за даљи боравак. Овде смо код неких људи у стану, ево јутрос су нас обишли наш владика Герасим, Милорад Пуповац и стручњаци, статичари из Загреба. Хвала Богу, сви смо на време изашли из куће поред цркве, неких десетак минута пре овог удара, таман сам стигао до ове куће где тренутно боравим, кад се догодио најгори потрес”, каже отац Саша.

Удар је био стравичан, страдао је центар, стари део града, хвала Богу да смо синоћ отишли из парохијског дома, у кући поред нас је погинуло дете, прича овај свештеник.

“Удар је био стравичан, страдао је центар, стари део града, хвала Богу да смо синоћ отишли из парохијског дома, у кући поред нас је погинуло дете”, прича овај свештеник.

Стравични призори из Петриње

Видно је узбуђен, јер не зна шта је с његовим парохијанима, а око њега су каже стравични призори.

“Видим да има јако пуно срушених објеката, нажалост, има и погинулих, одмах ту уз наш парохијски дом је дете погинуло, кућа се срушила на њега. Не знам шта бих рекао, нека нам је Бог у помоћи”.

Око 250 православних домова

Протојереј Саша Умићевић још нам каже да је Петриња данас претежно хрватски град, али да да има и доста Срба у око 250 православних домова. Забринут је све, за свој народ, али и за храмове.

Отац Саша каже да је ово најјачи удар до сада, да има јако много повређених.

“Не знам шта је са црквама, не знам, јер не могу нигде макнути одавде, нон стоп тло подрхтава, буквално се осети на сваких пола минута. У околини града су села у којима живи српско становништво. Немам информације о њима, јако је тешко добити било кога, везе су у прекиду, а интернет мало ради, мало не ради. Сада је, после овог удара, све некако стало, не знамо шта нас чека, сеизмолози мисле да није добро”, каже отац Саша на крају разговора за Спутњик.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.