D.I.C. Veritas

Sputnjik, 30.04.2023, Susret Brnabić – Plenković: Srbima iz Hrvatske potrebno više od protokolarnih lepih želja

Sastanak premijera Srbije i Hrvatske trebalo bi da koliko-toliko poboljša položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, mada je njima potrebno više od protokolarnih lepih želja, smatraju sagovornici Sputnjika.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Zagrebu sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a učestvovala je i na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu. U delegaciji sa premijerkom je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

>Pored delegacija iz Srbije i Hrvatske, Velikoj skupštini prisustvovala je i visoka delegacija iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Na skupštini su se okupili članovi SNV-a i predstavnici srpske nacionalne manjine iz više od 150 opština, gradova i županija, kao i predstavnici organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj.

Srbima u Hrvatskoj treba više od protokolarnih lepih želja

Novinar iz Hrvatske Saša Kosanović kaže za Sputnjik da od „povijesnih političkih poseta“ srpsko-hrvatskih zvaničnika i njihovih izjava ne očekuje ništa jer svaki put se daju stereotipne izjave koje ne znače baš ništa u realnom životi Srba u Hrvatskoj, ni Hrvata u Srbiji.

Ipak, Kosanović primećuje da se neke stvari menjaju, ali manje uz podršku vlada dve zemlje a znatno više uz veliki trud manjinskih predstavnika – Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj i Tomislava Žigmanova u Srbiji.

„Nadam se da će Srbija biti pametnija, bolja i moralnija i da će hrvatskoj manjini dati i pružiti više nego što je hrvatska vlada dala Srbima kad je ulazila u Evropsku uniju i kad je bilo povijesno vreme da se nekakva prava poboljšaju i da se situacija popravi. Meni je drago da je došla predsednica vlade i voleo bih da te posete budu češće i manje primetne u medijima i da toliko budu česte da više ne budu vest. Ali iza poseta i lepih reči meni koji živim 32 godine u nezavisnoj republici Hrvatskoj i prošao sam apsolutno sve što se ovde moralo proći, treba malo više od protokolarnih dobrih želja i sa jedne i sa druge strane.“

Zato bi odlično bilo da Srbija ulaže u infrastrukturu krajeva u kojima žive Srbi i to bi u Hrvatskoj svako pozdravio, kaže Kosanović, dodajući da ništa ne znači samo to što su se Brnabićeva i Plenković slikali i prošetali Zagrebom.

 

Svaki susret pomaže Srbima u Hrvatskoj

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac pozdravlja susret srpskog i hrvatskog premijera jer vodi ka normalizaciji odnosa dve zemlje i može pomoći Srbima u Hrvatskoj koji su sad, nažalost, samo nacionalna manjina, kao i nacionalnoj manjini Hrvata u Srbiji.

Štrbac podseća da su i vladajući SNS u Srbiji kao i HDZ u Hrvatskoj pripadaju istoj zajednici Evropskih narodnjačkih stranaka i zato bi bilo logično i da se njihovi lider češće sastaju.

 

Nesrećno izabran datum

Štrbac, međutim, primećuje da je datum posete Brnabićeve „nesrećno izabran“, jer je Hrvatska već počela obeležavanje godišnjice operacije „Bljesak“, koja je izvedena 1. i 2. maja 1995. godine na srpsku oblast Zapadna Slavonija u Krajini gde je proterano oko 15.000 ljudi koliko ih je tu živelo.

„Do sada u ‘Veritasu’ imamo zabeležene 283 žrtve u toj akciji, od toga je 40 odsto civila – 114. Imamo čak 56 žena, u procentima 20 odsto i još 111 imamo nerešenih sudbina. Od tih proteranih preko 15.000 proteranih Srba tek oko 1.500 se vratilo. To je ona staračka populacija koja ionako umire.“

Obeležavanje akcije „Bljesak“ u Hrvatskoj je počelo još u subotu otvaranjem spomen područja, navodno koncentracionog logora „Bučje“ kog su držali Srbi u Hrvatskoj, dodaje Štrbac.

„Na samom spomeniku piše ‘Srpski koncentracijski logor ‘Bučje', ubijenih i nestalih tijekom domovinskog rata tokom 1991.’ i tu se nalaze fotografije i podaci o 28 ljudi. Dakle, ne znam kako je palo na pamet Srpskom narodnom vijeću da baš danas zakaže sastanak u vremenu obeležavanja ove njihove akcije, jedne od onih koju oni veličaju kao jednu od najvećih njihovih uspeha u ratu, pored ‘Oluje'“, zaključio je Štrbac.

 

 Vladimir Sudar

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.