D.I.C. Veritas

Sputnjik, 31.03.2021, Pljušte uvrede: Žestok sukob Milanovića i Pupovca u Hrvatskoj – šta je pozadina [Video]

Sukob između predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predsednika države Zorana Milanovića traje već nedeljama, a kako objašnjava naš sagovornik Savo Štrbac, direktor „Veritasa“, kola su krenula nizbrdo, jer srpski lider nije podržao Milanovićevog kandidata za predsednika Vrhovnog suda Zlatu Đurđević.

Milanović ni danas u Nacionalnom parku Plitvice, na obeležavanju 30. godišnjice od „krvavog Uskrsa“ iz proleća 1991. dana koji se smatra početkom sukoba u Hrvatskoj, nije propustio da napadne Milorada Pupovca, nazivajući njega i premijera Hrvatske Andriju Pelinkovića - „drama gueens“ i „šmokljanima“.

Milanović i Pupovac razmenjuju uvrede

Štrbac kaže da su ova dešavanja zapravo samo eskalacija sukoba koji tinja još od vremena kada je Milanović bio premijer Hrvatske, i kada je odbio da Pupovca uzme u svoju koaliciju.

„Milanović je sada predložio na mesto u Vrhovnom sudu kandidata koji se nije javio na konkurs. Plenković i HDZ sa kojima je Pupavac u koaliciji, odbili su Milanovićev predlog iz tog razloga,“ objašnjava Štrbac.

Milanović je, dodaje Štrbac, Pupavcu zamerio što ga nije podržao, i to je bio okidač za uvrede i teške reči, prvo preko uvredljivih sms poruka koje je predsednik uputio Pupovcu, a koje je srpski lider kasnije izneo u javnost, što je Milanovića dodatno razbesnelo.

„Nazivao ga je lažovom, biznismenom, govorio da Srbi više glasaju za njega kao Hrvata, nego za Pupovca, da se on „šlepa“ na srpskoj nesreći i normalno da je Pupovcu u jednom momentu sve to dozlogrdilo i da je sa tim uvredama izašao u javnost“ dodaje naš sagovornik.

Razgolićen odnos dva bivša prijatelja

To je njihov loš odnos, koji je nekad bio i više nego prijateljski, sada razgolitio do kraja, iznosi se sav prljav veš i to sada ne prestaje.

„Pupovac tvrdi da je on doveo Milanovića na mesto predsednika, ovaj mu prigovara da dok je bio predsednik vlade da je Srbima vratio imovinu, uzgred srpsku imovinu… I sve tako u krug,“ kaže Štrbac.

Naš sagovornik napominje da Milanović kao predsednik države ima pravo da po Ustavu predloži kandidata za poziciju predsednika Vrhovnog suda ali ne shvata da to pravo nije – isključivo.

 

Milanović se zarazio „trampizmom“

„Čini se i da je Milanović poprimio sindrom „trampizma“ jer je bivši predsednik Amerike bio sklon da javno svoje protivnike naziva pežorativnim imenima, doduše bez psovanja. Milanović je isto tako uveren da nema dovoljno prostora u medijima kao predsednik države, pa u neku ruku koristi ovu situaciji da uz napade na Pupovca progovori i o svojim političkim stavovima,“ napominje Štrbac.

Milanović je prigovorio Pupovcu da je falsifikovao njegove privatne poruke, kao i da se on lično borio za prava Srba, dok je lider SDSS držao „figu u džepu“. Takođe je rekao da je išao u Vukovar da bi branio pravo manjine na pismo, dok je  „Pupovcu bilo svejedno“.

Milanović tvrdi da nikada nije delio ljude na Hrvate i Srbe, kao i da je Pupovac u njegovoj vladi imao pristup svim resursima. Za kraj, Pupovca je iz nekog razloga uporedio sa Her Flikom, agentom Gestapoa iz serije „Alo, Alo“.

Pupovac je rekao da ne očekuje izvinjenje od predsednika Milanovića iako mu je pomogao da postane predsednik, nakon čega je  doživeo ponižavanja i poruke od „najcrnjih fašista u Hrvatskoj“.

 

Piše Brankica Ristić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.