D.I.C. Veritas

Спутњик, Танјуг, ДИЦ Веритас, 09.05.2020, Повампирено усташтво и у Северној Македонији: За Дан победе издали маркицу с картом НДХ, Протесна нота Србије [Фото,Twitter]

Пошта Северне Македоније је поводом Дана победе над фашизмом издала поштанску марку са картом квислиншке Независне Државе Хрватске у проширеним границама.

Овакав потез Поште наишао је на негодовања и осуде Срба, као и две највеће српске организације у Северној Македонији, Демократске Партије Срба у Македонији и Српске Заједнице у Македонији.

На карти која се налази на поштанској марки, у оквиру НДХ налазе се делови Србије и целокупна Република Српска, објављено је на сајту srbi.mk.

Тим поводом огласио се и лидер Демократске Партије Срба у Македонији, Иван Стоилковић.

„У предвечерје годишњице обележавања Велике победе над фашизмом, подсећајући се страхота и милионских жртава добили смо, не само ми грађани ове нове обезличене и очигледно све јадније територије, до јуче Републике Македоније, него и Србија и Европска унија, несвакидашњу честитку. Поводом Дана победе над фашизмом или дана ЕУ, како год, добили смо честитку која слави фашизам, честитка које је тешка увреда здравом разуму, увреда нормалним људима, антифашистима, Србима и Србији и на крају увреда Европске Уније којој су залепили етикету фашистичке Велике Хрватске, гробнице за Србе и антифашисте“, навео је Стоилковић за Спутњик.

Poštanska Marka Severne Makedonije, sa mapom NDH (1941), objavljena povodom Dana pobede i Dana Evrope 2020. Foto: Pošta Severne Makedonije

Poštanska Marka Severne Makedonije, sa mapom NDH (1941), objavljena povodom Dana pobede i Dana Evrope 2020. Foto: Pošta Severne Makedonije

Стоилковић је оценио да је очигледно да политички интереси различитих групација бацају различите фокусе према научним истинама и историјским чињеницама покушавајући да их уобличе према дневним потребама у циљу „ревизије протеклих догађаја која прете друштвеном памћењу, цивилизацијском односу и сврсисходности научних истина и историјских чињеница“.

„Наместо нултe толеранције против свеприсутнијег фашизма добили смо отворену државну промоцију фашизма, уместо регионалне сарадње и стабилности добили смо више него озбиљну провокацију фашизмом, зато све честитке Северној за устоличавање фашизма у јавном државном дискурсу нове творевине“, навео је Стоилковић и додао:

„Позивам Вас да на овај велики дан сачувамо топлину у нашим срцима због велике победе, срца у којима још увек трепери трачак туге над трагедијом прошлости и трачак наде да ћемо ипак сачувати сећање на славне победнике и беспоштедно учествовати у борби против фашизма, који видимо и осећамо ту око нас“.

Србија уручује протестну ноту Северној Македонији због поштанске марке

Отправник послова амбасаде Северне Македоније позван је данас у Министарство спољних послова Србије где ће му бити уручена протестна нота због нечувено скандала македонске поште која је објавила поштанску маркицу на којој је приказана Хрватска о границама НДХ, а које обухватају и делове Србије.

Mapa NDH iz 1941. Foto: Arhiva, mkd.mk

Mapa NDH iz 1941. Foto: Arhiva, mkd.mk

 

e-Veritas:

Подсећамо, Пошта Северне Македоније је поводом Дана победе над фашизмом издала поштанску марку са картом квислиншке Независне Државе Хрватске у проширеним границама. Овакав потез Поште наишао је на негодовања и осуде Срба, као и две највеће српске организације у Северној Македонији, Демократске Партије Срба у Македонији и Српске Заједнице у Македонији.

На карти која се налази на поштанској марки, у оквиру НДХ налазе се делови Србије и целокупна Република Српска, објављено је на сајту srbi.mk.

Мапа НДХ потиче из 1941. године, у време када је Хрватска окупирала не само данашњу Босну и Херцеговину, већ и цео Срем, део Бачке и цео Стари Рас, данас подељен између Србије (Рашка област) и Црне Горе. Италија ће крајем 1941. и почетком 1942, првим проширењем своје интересне зоне на Источну Херцеговину, део западне Босне и цео Стари Рас потиснути Хрватску из ових простора, и уместо хрватске војске довести Албанце из Митровице и Абаније, успоствљајући муслиманско-албнске милиције.

Скандалозном је чини објављивање верзије која се среће на неонацистичким (неоусташким) сајтовима и публикацијама, која штит НДХ почиње првим црвеним шаховским пољем као у савременим инсигнијама Републике Хрватске, чиме се сугерише континуитет и територијалне претензије од којих се не одустаје.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.