D.I.C. Veritas

Srbija danas, 18.06.2014. Završena ekshumacija u Slunju

Na pravoslavnom groblju u Slunju, nadležni organi Republike Hrvatske završili su proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije ”Oluja” 1995. godine.
 
Proces ekshumacije na ovom groblju trajao je tri radna dana i ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci 18 lica. Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi idnetifikacije metodom DNK analize.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumaciji je u svojstvu posmatrača prisustvovao stručni tim Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Sprovođenjem ekshumacije na groblju u Slunju, započet je proces ekshumnacija grobnica u regionu Korduna. Do sada je kroz ovaj proces ekshumirano 775 posmrtnih ostataka žrtava stradalih u akciji hrvatske vojske i policije ”Oluja”, a identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 516 lica.

Nastavak ekshumacije je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatnke svojih najbližih.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.