D.I.C. Veritas

Srbijadanas.rs, 07.02.2015., Za Sud pravde “Oluja” je zločin, ali ne i za borce za ljudska prava

Iako je Međunarodni sud pravde u Hagu u svojoj presudi po međusobnoj tužbi Hrvatske i Srbije proglasio operaciju “Oluja” zločinačkom, borci za ljudska prava u Srbiji izbegli su da osude ovu akciju hrvatskih oružanih snaga.
 

Na pitanje da li je zadovoljna presudom kojom je “Oluja” proglašena “genocidnom akcijom, mada bez genocidnih namera”, Sonja Biserko, predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava, nije potvrdila da je u pitanju zločin, već je rekla da to nije bila akcija (?!). 

“Pa nije to akcija. Pročitala sam tekst i on kaže da je zločina bilo i na jednoj i na drugoj strani. Rekli su da je bilo zločina, ali nije rečeno ništa o akciji“, rekla je Sonja Biserko za Srbiju Danas.

Mirna Kosanović, bivša direktorki Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), a sada član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Srbije, takođe je propustila priliku da “Oluju” nazove zločinom.

“Raznorazne su odluke izlazile iz Haškog suda, tako da nisam iznenađena nikakvom odlukom“, rekla je Mirna Kosanović i dodala da se tužba odbacuje samo kada se dovoljno ne upušta u suštinu stvari.

Upitana da li je zadovoljna što je Sud pravde u Hagu “Oluju” proglasio zločinačkom akcijom, odgovorila je da se “Hag nije dovoljno upustio u slučaj”.

“To je obrazloženje na tri ćoška. Mislim da je suština toga što su odbačene obe tužbe da bi se izjednačile pozicije i da bi se napravila neka ravnoteža u regionu. Kao da niko nije kriv, kao i što su mnogi ratni zločinci oslobođeni od optužba“, rekla je Kosanovićeva.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.