D.I.C. Veritas

СРНА, 01.08.2014., ВЕРИТАС очекује пресуду да је Хрватска починила геноцид

БАЊАЛУКА, 1. АВГУСТА /СРНА/ – Документационо-информативни центар “Веритас” очекује да ће Међународни суд правде у Хагу у спору о геноциду по узајамним тужбама Хрватске и Србије пресудити да је Хрватска током и након операције “Олуја” починила геноцид над крајишким Србима.

“Веритас” очекује да ће, сходно томе, Хрватској бити наложено да казни починиоце геноцида над Србима, да свим Србима исплати сву штету и губитке изазване геноцидoм, те да успостави неопходне мјере за безбједан и слободан повратак припадника српске етничке групе и да им осигура услове за миран и нормалан живот, укљућујући и потпуно поштовање њихових националних и људских права.

“За очекивати је да Међународни суд правде наложи Хрватској да из Закона о државним празницима избаци `Дан побједе и домовинске захвалности` и `Дан бранитеља`, који се славе 5. августа, као дан `побједе` у геноцидној акцији”, саопштено је из “Веритаса” поводом 19 година од страдања Срба у агресији Хрватске војске на Републику Српску Крајину у операцији “Олуја”.

“Веритас” подсјећа да је у директној вези са операцијом “Олуја” и парнични поступак пред федералним судом у Чикагу по тужби Крајишника против консултантске фирме “МПРИ”, поднесене у августу 2010. године, због накнаде штете за душевне боли за изгубљеним завичајем, у износу од 10,4 милијарде долара, по основу саучесништва у геноциду.

Овај предмет је мировао ову годину, а вјероватно ће мировати све док Међународни суд правде у Хагу не донесе пресуду о геноциду.

Из “Веритаса” истичу да је “Олуја” у међувремену стигла и пред Европски суд за људска права, пред којим су почели судски поступци по 21 тужби против Хрватске, јер државна тијела нису провела ефикасну истрагу смрти цивила који су погинули за вријеме или непосредно након ове акције.

“Веритас” очекује да ће пред овај суд стићи још много појединачних тужби оштећених Срба у “Олуји” и да ће тај суд преиначавати пресуде хрватских судова у њихову корист.

“Успјех у тим поступцима омогућио би Србима из Хрватске и бивше Републике Српске Крајине да брже и лакше поврате све што им је силом одузето и уништено током и након акције `Олуја` и да остваре сва права која су им ускраћена, укључујући и широку политичку аутономију какву им је међународна заједница гарантовала Планом Зе 4”, истиче се у саопштењу.

Из “Веритаса” подсјећају да су 4. августа 1995. године оружане снаге Хрватске, уз одобрење и подршку НАTО, у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, извршиле агресију на сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, односно на Српску аутономну област Крајина, у саставу тадашње Републике Српске Крајине /РСК/.

“Агресија је извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН, под називом сектори `Југ` и `Сјевер` и да су представници РСК дан прије у Женеви и Београду прихватили приједлог међународне заједнице о мирном рјешењу сукоба”, додаје се у саопштењу.

На евиденцији “Веритаса” налазе се имена 1.853 погинулих и несталих Срба из акције “Олуја” и послије ње, од чега су 1.201, односно 65 одсто цивили, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међу жртвама се налази 544 жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, што представља један од “црних” рекорда посљедњег грађанског рата на просторима претходне Југославије.

Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 951 лица, док се на евиденцији несталих води још 894 лица, од чега 632 цивила, међу којима 315 жена.

“Хрватска избјегава без ваљаног разлога ексхумације и познатих мјеста укопа са око 270 посмртних остатака, покопаних углавном под ознаком `непознат`, што је јединствен случај на подручју бивше Југославије, као што без правог разлога отеже и са идентификацијама 335 ексхумираних посмртних остатака”, наводе из “Веритаса”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.