D.I.C. Veritas

SRNA, 02.08.2014., Štrbac: Nijedan Srbin nije siguran

BEOGRAD, 2. AVGUSTA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da se nastavlja hapšenje Srba koji se ne nalaze na zvaničnom spisku sa imenima okrivljenih za ratne zločine koje je Hrvatska u julu prošle godine dostavila Srbiji, te istakao da niko od Srba nije siguran.

Štrbac je naglasio da taj spisak, na kome se nalaze imena Srba protiv kojih je pokrenuta istraga, podignuta optužnica ili koji su pravosnažno osuđeni, nije revidiran niti se na njemu nalaze oni protiv kojih je podnesena krivična prijava i vodi pretkrivični postupak.

“Oni su jednostavo `nevidljivi` i jedino mogu da saznaju da su pod sumnjom policije onda kada je već kasno, kada budu uhapšeni po njihovoj potjernici”, rekao je Štrbac za “Večernje novosti”.

On je podsjetio da je već nekoliko Srba uhapšeno po policijskim potjernicama i naveo slučaj Žarka Mirkovića, koji je slobode lišen u januaru, a prethodno je bar tridesetak puta od rata na ovamo odlazio u Hrvatsku i vraćao se nazad u Srbiju.

“On je optužen da je navodno neku ženu tjerao da ide kroz minsko polje. Ona ga je prijavila tek u avgustu prošle godine pošto zbog toga, navodno, ima psihičke traume”, podsjetio je Štrbac.

On je naglasio da Hrvatska uporno tvrdi da postupke za ratne zločine ne vodi na nacionalnoj osnovi, ali podaci kojim raspolaže “Veritas” govore suprotno.

“Do sada je, međutim, pokrenuta istraga protiv 3.600 osoba, zbog ratnog zločina, od kojih je 106 osumnjičenih pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a tek tridesetak njih osuđeno je pravosnažno”, podsjetio je Štrbac.

On je dodao da je na snazi 1.200 međunarodnih potjernica protiv izbjeglih Srba.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.