D.I.C. Veritas

СРНА, 03.04.2018, Крајем априла сумирање резултата о несталима

БЕОГРАД, 3. АПРИЛА /СРНА/ – Предсједник Комисије Србије за нестала лица Вељко Одаловић најавио је да ће представници Србије и Хрватске крајем априла у Загребу сумирати резултате у истрази о несталима који су постигнути у протекла два мјесеца, од када је предсједник Србије Александар Вучић у Београду примио чланове породица несталих у току ратних сукоба на територији Хрватске.

“Радимо на припреми тог састанка, расправљамо о свим темама и отвореним питањима. Имали смо мали застој у раду комисија који хоћемо сада да превазиђемо”, рекао је Одаловић.

Он је за београдску “Политику” навео да се интензивно анализирају и претражују документа, у шта су укључене све службе које посједују неке архиве.

Лист наводи да се спискови несталих које имају Србија и Хрватска прилично разликују и да и једни и други тврде да су бројке са друге стране много мање.

Према подацима хрватског Министарства ветерана још се трага за 1.600 несталих грађана, међу којима 930 лица хрватске и 670 српске националности, али, како кажу, том списку се може додати још 200 лица са српским држављанством која су нестала за вријеме рата на територији Хрватске.

Подаци Документационо-информационог центра “Веритас”, међутим, показују да има 1.900 несталих Срба и да Хрвати трагају за 865 несталих грађана хрватске националности.

Предсједник Србије Александар Вучић се, током званичне посјете Загребу, 12. фебруара, договорио са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић да се интензивира рад на расвјетљавању судбине несталих.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.