D.I.C. Veritas

СРНА, 03.08.2014., Обиљежавање 19 година прогона Срба из Крајине

БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ – У Бањалуци ће данас и сутра бити обиљежено 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Обиљежавање годишњице прогона Срба из Републике Српске Крајине биће одржано у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је раније да обиљежавање почиње данас у 20.30 часова у Саборном храму Христа Спаситеља прислуживањем свијећа за све погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату.

У 20.45 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 21.00 час умјетнички програм.

Дуњић је најавио да ће сутра у 11.00 часова у Саборном храму Христа Спаситеља бити служен парастос погинулим и убијеним борцима и цивилима у Републици Српској Крајини.

У 11.40 часова биће положени вијенци на гробљу “Свети Пантелија”, а у 12.45 часова послужење у Колу српских сестара у Бањалуци.

У хрватској војној акцији “Олуја“, која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

У наставку акције у БиХ, током операције “Маестрал”, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.