D.I.C. Veritas

Срна, 04.04.2014., Укинут екстрадициони притвор Србину из Хрватске

Београд – Холандски суд укинуо је екстрадициони притвор против Србина Милутина Граића, којег је холандска полиција ухапсила на основу међународне потјернице Хрватске прије осам дана у Росендалу, гдје живи од 1997. године, саопштено је данас из Документационо-информационог центра “Веритас”.

У саопштењу је наведено да ће се Граић, на основу пресуде, бранити са слободе, те да треба да се три пута седмично јавља надлежној полицијској станици.

Граићу је одузет пасош, како не би могао напустити Холандију.

Оваквој пресуди допринијело је то што је холандски бранилац по службеној дужности суду доставио документацију Жупанијског суда у Задру, којом је објашњена оптужница и потјерница.

Оптужницом Жупанијског државног тужилаштва од 15. јануара 2004. године, која се налази у посједу “Веритаса”, Граићу се ставља на терет да је са још једним Србином 22. јануара украо трактор од Хрвата Гојка Гузића и тиме “починио кривично дјело против човјечности и међународног права – ратним злочином против цивилног становништва”.

У “Веритасу” наводе да се, с обзиром на чињенични опис дјела, Граић, са којим је овај центар у контакту, нада да ће холандски суд одбити хрватски захтјев за изручење, пошто се, према холандском закону, крађа покретних ствари не може квалификовати као ратни злочин над цивилним становништвом.

Граић је седми ухапшени Србин од почетка ове године по хрватским потјерницама.

Прије њега ухапшени су Саша Почуча и Мирко Жарковић на граничном прелазу Батровци, Леонард Јанковић у Аустрији, Љубомир Ераковић у Италији, Милан Бачић у САД и Гојко Ерор на Малти.

Према “Веритасовим” подацима, у притвору се још налазе Мирко Жарковић у Сплиту, Леонард Јанковић у Бечу и Гојко Ерор у Осијеку, којег је Малта 20. марта изручила у Хрватску, док су остали пуштени из притвора, а против двојице су поступци и обустаљвени у земљама хапшења, пошто су им оптужбе сличне оној против Граића.

У “Веритасу” оцјењују да толики број укинутих притвора и обустављених екстрадиционих поступака упућују на закључак да су многе државе коначно схватиле да Хрватска манипулише процесуирањем Срба за наводне ратне злочине и да на тај начин злоупотребљава Интерпол.

“Таквом ставу неких држава очито је допринио и недавно одржани главни претрес пред Међународним судом правде по узајамним тужбама Хрватске и Србије за геноцид, на којем се коначно чула и српска страна истине о догађајима из 90-тих година прошлог вијека”, закључују у “Веритасу”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.