D.I.C. Veritas

SRNA, 06.08.2014., Novi Grad – Svodna – Tunjice: Više od 100.000 SRBA bježalo od Oluje prema Prijedoru

Novi Grad – Svodna – Tunjica: Više od 100.000 SRBA bježalo od Oluje prema Prijedoru, SRNA, 6.8.2014.

Novi Grad – Svodna – Tunjica: Više od 100.000 SRBA bježalo od Oluje prema Prijedoru, SRNA, 6.8.2014.

Novi Grad – Putem od Novog Grada prema Prijedoru u avgustu 1995. godine prošlo je više od 100.000 Srba sa Korduna, iz Banije i manji broj njih iz Like i tako se spasili tokom hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”, rekao je danas u Svodni kod Novog Grada direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je dodao da je samo na tim područjima na svom ognjištu stradalo 711 lice.

“I neki od onih koji su prešli u Republiku Srpsku stradali su u izbjegličkoj koloni, između ostalog, u Svodni u dejstvu hrvatske avijacije”, rekao je danas Štrbac.

On kaže da ima informacije da će Tužilaštvo BiH uskoro podići optužnicu protiv Danijela Borovića, komandanta Prve lovačke eskadrile u sastavu ratnog vazduhoplovstva Hrvatske vojske.

“U Tužilaštvu kažu da nisu dobili odgovor iz Hrvatske ko su bili piloti koji su upravljali ‘migovima’ koji su ‘tukli’ izbjegličku kolonu u Svodni, jer je to kažu državna tajna”, rekao je Štbrac.

Štrbac očekuje da će Međunarodni sud pravde do kraja ove ili u prvoj polovini naredne godine donijeti presudu kojom će operacija “Oluja” dobiti kvalifikaciju genocida.

“Ako nije genocid ubiti više od 2.000 ljudi, a više od 220.000 protjerati sa ognjišta, onda neka kažu šta je to”, rekao je Štrbac.

On je naveo da je tokom rata na području Hrvatske poginulo više od 7.000 Srba, a protjerano više od 400.000.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da i danas nema odgovora zašto je Hrvatska avijacija u avgustu 1995. godine dejstvovala duboko na teritoriji Republike Srpske i gađala kolonu izbjeglica.

“Ono što tražimo i zahtijevamo jeste procesuiranje svih koji su odgovorni za ono što se ovdje desilo, ali i ono što se desilo i na Baniji i Kordunu i drugim mjestima, jer najveća je vrijednost ljudski život i to je nešto što se ne može nadoknaditi” istakla je Rajilićeva.

Delegacija “Veritasa” i opštine Novi Grad položila je vijence kod spomen-krsta u Svodni, koji je podigao “Veritas” prije dvije godine na mjestu gdje je stradalo šest civila iz izbjegličke kolone.

Obilježavanje 19 godina od stradanja Srba u operaciji hrvatske vojske i policije “Oluja” počelo je jutros služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

Nakon parastosa, sa mosta na rijeci Uni, na graničnom prelazu sa Hrvatskom, u vodu su spušteni vijenci u znak sjećanja na srpske žrtve u proteklom i Drugom svjetskom ratu.

Delegacije su položile vijenac i kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada.

Sutra će kod spomen-krsta na Pertovačkoj cesti biti služen parstos i položeni vijenci u 10.30 časova.

U operaciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine poginulo je i nestalo više od 2.000 lica, a domove je napustilo oko 220.000 Srba.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.