D.I.C. Veritas

SRNA, 06.08.2014., Novigrad – Obilježavanje 19 godina od stradanja Srba u „Oluji“

NOVI GRAD, 6. AVGUSTA /SRNA/ – U organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” i Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske danas će u Novom Gradu biti obilježeno 19 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu u avgustu 1995. godine u akciji “Oluja”.

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je jutros da će u hramu Svetih apostola Petra i Pavla parastos biti služen u 10.00 časova.

“Planirano je da nakon parastosa, kao i ranijih godina, ulicom do graničnog prelaza sa Hrvatskom, “mosta spasa”, budi zapaljene svijeće”, rekao je Štrbac.

On je dodao da će ove godine sa sredine mosta u rijeku Unu biti spušten vijenac za sve Srbe stradale u “Oluji”, za šta je obezbijeđeno odborenje Granične policije BiH.

Nakon toga, vijenci će biti položeni i kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu i kod spomen-obilježja civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada.

“I u crkvi u Svodni biće služen parastos i vijenci će biti položeni kod spomen-obilježja u ovom mjestu za žrtve koje su u izbjegličkoj koloni poginule tokom napada hrvatske avijacije”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, danas će biti završeno obilježavanje na takozvanom “sjevernom koridoru”.

“Sutra će na takozvanom `južnom koridoru`, kojim su išle izbjegličke kolone Dalmatinaca i Ličana, na Petrovačkom putu takođe biti služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta”, najavio je Štrbac.

Štrbac je rekao da je obilježavanje 19 godina od stradanja Srba u akciji “Oluja” počelo 3. avgusta u Banjaluci u Sabornom hramu Hrista Spasitelja paljenjem svijeća i duhovnim programom, nastavljeno je u ponedjeljak, 4. avgusta, parastosom u ovom hramu i polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija. Juče je održan okruli sto o temi “Oluja pred Međunarodnim sudom pravde”, a nakon toga i javna tribina o istoj temi.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” za nekoliko dana ubijeno je više od 1.800 Srba sa područja Republike Srpske Krajine, dok je protjerano više od 220.000 lica.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.