D.I.C. Veritas

СРНА, 06.08.2014., Спуштени вијенци у Уну као знак сјећања на српске жртве

НОВИ ГРАД, 6. АВГУСТА /СРНА/ – Делегације Документационо-информационог центра “Веритас” и општине Нови Град, уз присуство Срба избјеглих из Републике Српске Крајине, данас су на мосту на ријеци Уни на граничном прелазу са Хрватском спустили вијенце као знак сјећања на Србе страдале у акцији “Олуја” и у Другом свјетском рату.

Директор “Веритаса” Саво Штрбац рекао је да је преко моста на ријеци Уни у августу 1995. године прешло око 100.000  Срба са Кордуна и из Баније, због чега је за њих ово био “мост спаса”.

Говорећи о узајамним тужбама Србије и Хрватске пред Међународним судом правде, Штрбац је рекао да тим из Србије тврди да је војно-полицијска акција “Олуја” од свих догађања у рату на подручју Хрватске, једина по дефиницији представља геноцид.

Он је подсјетио да је као свједок експерт учествовао приликом изношења тужбе против Хрватске пред Међународним судом правде, те да је “Веритас” обезбиједио неопходну документацију и доказе.

“На овај начин нам је омогућено да изнесемо податке о страдању Срба у Хрватској, не само у протеклом рату, него и у Другом свјетском рату”, рекао је Штрбац.

Он каже да каква год пресуда буде, Срби ће добити нешто, јер прије тога није било ништа осим неправедне ослобађајуће пресуде Хашког трибунала хрватским генералима /Анти Готовини и Младену Маркачу/.

Уколико Међународни суд правде не прихвати главни тужбени захтјев Србије да је то био геноцид, каже Штрбац, онда нека бар одговоре шта је то кад побију 2.000 Срба у “Олуји”, односно 7.000 током рата, протјерају их око 220.000 само у “Олуји”, а више од 400.000 у рату, униште сву приватну, колективну и духовну имовину и 19 година након рата спречавају њихов повратак.

Штрбац је данас српског политичара у Хрватској Вељка Џакулу назвао издајником и рекао да нормалан Србин не може славити “Олују” у Книну.

“Такви људи треба да буду изопштени из националне заједнице Срба и да остану забиљежени као издајице”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је један од захтјева тужбе да Међународни суд правде забрани хрватској обиљежавање Дана побједе и домовинске захвалности 5. август.

Јутрос је служен парастос српским жртвама у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, након чега су спуштени вијенци у Уну, те положени вијенци код спомен обиљежја цивилним жртвама рата у мјесту Туњица код Новог Града.

За жртве се служи се парастос у храму Светог Саве у Сводни, а након тога ће бити положени вијенци код спомен крста у овом мјесту.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.