D.I.C. Veritas

Срна, 06.08.2015., Нови Град: Обиљежено 20 година од прогона Срба у “Олуји” [Видео]

У Новом Граду је обиљежено 20 година од хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, у којој је око 250.000 Срба протјерано из Републике Српске Крајине, а 2.000 је убијено и нестало

У храму Светих апостола Петра и Павла служен је парастос за убијене и нестале Србе у избјегличкој колони која је у Нови Град ушла преко моста на ријеци Уни, који је назван “мостом спаса”.

Представници Документационо-информационог центра “Веритас”, локалне власти у Новом Граду и грађани запалили су свијеће поред пута према “мосту спаса”.

Директор “Веритаса” Саво Штрбац и начелник општине Сњежана Рајилић спустили су са моста вијенац у ријеку Уну.

Штрбац је у обраћању окупљенима напоменуо да је преко овог моста прешло више од 100.000 људи.

Он је навео да су тих августовских дана прије 20 година за српске избјеглице из Републике Српске Крајине постојала још два моста спаса која су водила у Републику Српску.

“Нажалост, сви нису успјели да дођу до тих мостова јер су страдали у колони или на својим огњиштима”, подсјетио је Штрбац.

Он је рекао да одлука влада Србије и Републике Српске о заједничком обиљежавању 5. августа као Дана сјећања на страдале и прогнане Србе даје наду да ће Срби избјегли из Хрватске, Федерације БиХ и са Косова и Метохије убудуће боље моћи остварити своја права.

Рајилићева је истакла да је ово тужан дан у Новом Граду јер подсјећа на велико страдање Срба из Републике Српске Крајине, које се затим “пренијело” и на Републику Српску.

“Гледали смо патње људи који су све оставили и били присиљени да оставе и своје најмилије који су умирали у колони. Ни то Хрватској није било довољно па је избјегличку колону бомбардовала хрватска авијација и на територији Републике Српске”, подсјетила је Рајилићева.

У насељу Туњица код Новог Града данас је положен вијенац на споменик цивилним жртвама из Новог Града страдалим у нападу регуларне Хрватске војске у септембру 1995. године.

Делегације “Веритаса” и општине Нови Град данас ће у Храму Светог Саве у Сводни присуствати парастосу страдалим српским цивилима у избјегличкој колони.

Хрватска авијација бомбардовала је 8. августа у Сводни колону избјеглица из Републике Српске Крајине и тада је погинуло шест цивила, а више њих је повријеђено.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.