D.I.C. Veritas

SRNA, 07.08.2016., Štrbac: Nema političke volje da se procesuiraju zločinci iz „Oluje“

BOSANSKI PETROVAC, 7. AVGUSTA /SRNA/ – Parastosom i polaganjem vijenaca za devet ubijenih civila danas je kod spomen-krsta u mjestu Janjile-Bravsko na Petrovačkoj cesti obilježena 21 godina od stradanja Srba u vojno-policijskoj akciji “Oluja”, kada su hrvatski “MiG-ovi” bombardovali kolonu srpskih izbjeglica.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da nema političke volje da se procesuiraju zločinci koji su bombradovali izbjegličku kolonu naroda iz Republike Srpske Krajine na Petrovačkoj cesti, ali ni na Prijedorskoj cesti kod Svodne.

“Tužilaštvo u Sarajevu godinama vodi ove istrage, ali nikako da završe optužnicom, iako imaju sve podatke, osim ko je pilotirao tim avionima”, dodao je Štrbac.

On je ocijenio da nije teško doznati ko je pilotirao, jer Hrvati u to vrijeme nisu imali puno aviona, ni pilota, a dvojica su poginula.

Štrbac je podsjetio da je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “MiG 21” 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu naroda iz Republike Srpske Krajine kada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je oko 50 ranjeno.

On je istakao da tokom rata u bivšoj Jugoslaviji nije stradalo toliko djece u istom danu.

“Avion koji je bombardovao kolonu poletio je sa aerodroma u Splitu. Hrvati su ovu akciju ocijenili uspješnom, a civilne žrtve kolateralnom štetom”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da je CJB Banjaluka 2010. godine Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv tri oficira vojske Hrvatske i dva pilota zbog sumnje da su napali civilno stanovništvo u izbjegličkoj koloni.

Štrbac je istakao da su se okupljeni tokom pomena stradalima sa tugom sjetili 1.856 stradalih Srba u akciji “Oluja” i nakon nje.

Parastosu su prisustvovali članovi porodica stradalih, učesnici u koloni, predstavnici “Veritasa”, te Srbi iz Petrovca i Drinića.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.