D.I.C. Veritas

SRNA, 07.08.2017, Rješavati statusna prava Srba umjesto proslave “Oluje”

Neprihvatljivo je za civilizovanu Evropu i Hrvatsku, kao članicu EU, da se tokom proslave “Oluje” u Kninu, koji je vijekovima bio srpski, veliča ustaštvo, uz povike “Za dom spremni!”, čime se dodatno sprečava povratak Srba, raspiruje nacionalizam i mržnja prema svemu što je srpsko u toj zemlji, ukazuje predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

“Vlasti u Hrvatskoj bi, umjesto proslave `Oluje`, i sve veće ekspanzije veličanja `ustaštva` u društvu, trebalo više da rade na vraćanju stanarskih, radnih, penzionih i imovinskih prava protjeranih Srba iz Hrvatske”, rekao je Puzigaća Srni.

On je naglasio da članovi ovog udruženja neće odustati od rješavanja statusnih prava Srba protjeranih iz Hrvatske, izrazivši uvjerenje da će vlasti BiH kad-tad u bilateralnim razgovorima sa vlastima Hrvatske morati da riješe to pitanje.

U centru Knina 5. avgusta obilježene su 22 godine od hrvatske vojne akcije “Oluja”, koja se u toj zemlji slavi kao “dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, a Marko Perković Tompson, poznat po veličanju ustaštva, održao je koncert u Slunju pred 10.000 ljudi, među kojima su mnogi nosili majice i zastave sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Zločinačka hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja”, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je oko 2.000 Srba. Sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano je više od 200.000 Srba sa vjekovnih ognjišta.

“Oluja” je najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

U Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust je dan žalosti.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.