D.I.C. Veritas

СРНА, 08.05.2020, Европском културном простору не доликују лажни наводи да је Тесла Хрват

Европском културном простору не доликују лажни наводи написани на званичном сајту ЕУ да је Никола Тесла чувени хрватски научник, поручио је из Атине Стелијос Стилијанидис у отвореном писму.

“Опште је познато да је отац Тесле био српски православни свештеник и да му је породица настрадала од стране нацистичке НДХ”, истакао је Стилијанидис.

Он је поручио да је дужност свих да очувају и поштују заједничке европске вриједности и принципе.

Ако је на званичном сајту ЕУ наведено да је Тесла чувени хрватски научник – поставља се питање да ли би неко могао да у питање доведе и оспори и грчко поријекло Доминикоса Теодокопулоса – Ел Грека, који је највећи дио живота провео ван данашње Грчке, поручио је Стилијанидис у писму које преноси РТС.

Он је навео да је са огромним и непријатним изнанеђењем примијетио, а након што му је то пренијела кћерка која је ученик основне школе и користи сајт ЕУ за образовне потребе, да је на овом сајту велики српски научник и проналазач Никола Тесла лажно представљен као Хрват.

На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на којем дјеца могу да сазнају занимљивости о земљама чланицама ЕУ, у одјељку посвећеном Хрватској наведено је да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Дјеца, која желе да науче нешто о Хрватској, моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају географску позицију те земље, али и то да је “Тесла био чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке”.

Један од највећих свјетских научника Србин Никола Тесла рођен је у породици православног свештеника у селу Смиљану у Лици у Аустроугарској, на територији данашње Хрватске.

У свјетским биографијама се о њему обично говори као Американцу српског поријекла, будући да је већи дио живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.