D.I.C. Veritas

“Srna”, 08.08.2012. Obilježeno 20 godina od odbrane u Bok Jankovcu

GRADIŠKA – Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća i prisluživanjem svijeća danas je u Bok Jankovcu kod Gradiške obilježeno 20 godina odbrane Republike Srpske od agresije iz susjedne Hrvatske, kada je živote izgubilo 16 srpskih boraca.

Načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj rekao je da je 8. avgust najtragičniji datum u skorijoj prošlosti ove opštine.

“Šesnaest poginulih i hrabri preživjeli borci spriječili su tragediju širih razmjera. Cilj neprijatelja bio je prodiranje u dubinu teritorije, povezivanje sa istomišljenicima i sijanje nemira i panike”, rekao je Kragulj.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske Pantelija Ćurguz napomenuo je da je potpuno jasno ko je bio agresor i okupator i kršio ustav, a ko je u proteklom ratu čuvao svoja ognjišta.

“Cilj ubačene ‘Berbirske bojne', koja je u svom sastavu imala 700 ljudi, bio je da se na ovim prostorima unište Srbi. Riječ je o udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatske i BiH, potpomognutom tadašnjim mirovnim snagama. Na našoj strani palo je 16 hrabrih boraca, a oko 250 žrtava pretrpjela je poražena ‘Berbirska bojna'”, podsjetio je Ćurguz.

Ispred Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske vijenac je položila delegacija koju je predvodio general Milan Torbica, savjetnik ministra.

General Torbica istakao je da je u ovom slučaju Hrvatska namjeravala da “izveze” rat u BiH, odnosno Srpsku.

Na današnji dan prije 20 godina, u ranim jutarnjim časovima, nakon forsiranja rijeke Save u mjestu Bokovi, srpske odbrambene položaje napala je jaka jedinica pod nazivom “Berbirska bojna”.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora napad je odbijen, uz 16 žrtava na srpskoj strani, a procjenjuje se da je na strani agresora poginulo oko 250 ljudi.

Ovaj zločin izveden je sa teritorije Hrvatske, a ni 20 godina kasnije nije procesuiran pred Haškim tribunalom, niti pred pravosuđem BiH.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.