D.I.C. Veritas

Srna, 08.09.2013., СУТРА 20 ГОДИНА ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ – ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ

БЕОГРАД, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Сутра се навршава 20 година од акције хрватске војске у Медачком џепу, када је убијено 88 Срба, међу којима 17 жена.

Хрватска је након тога српској страни предала 52 тијела, док рањених и заробљених уопште није било, што недвосмислено указује да се радило о систематском убијању заробљених и рањених, саопштено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

У “Веритасу” подсјећају да је генерал Унпрофора /под чијом је заштитом било српско становништво/ Жан Кот био запрепаштен оним шта је затекао послије осмодневних борби и у извјештају је написао да у селима кроз која је прошао није нашао знаке живота ни људи, нити животиња и да је “разарање потпуно, систематско и намјерно”.

Упркос томе, наводе у “Веритасу”, Експертска комисија УН је 28. децембра 1994. године сачинила извјештај о посљедицама акције “Медачки џеп” са најнепрофесионалнијим и најсрамнијим приједлогом да се нико не оптужи за било које убиство, мучење и сакаћење у току операције, јер нико није идентификован да је био одговоран за такве злочине.

За злочине у српским селима Медачког џепа Хашко тужилаштво подигло је оптужнице против хрватских генерала Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, док је обустављена истрага против генерала Петра Стипетића.

Бобетку због болести оптужница није ни уручена, а од изручења Хагу спасила га је смрт у априлу 2003. године.

Предмет “Адеми-Норац” Хашки трибунал је, у септембру 2005. године пребацио у надлежност хрватског правосуђа. Хрватска оптужница их је теретила за убиство 28 цивила и пет војника, те за уништавање 300 различитих објеката, комплетно убијање стоке и тровање бунара.

У току главног претреса 2009. године чула су се свједочења, која по начину извршења злочина превазилазе машту најизопаченијих умова /о људима који су распорени, набијани на колац и бацању живих жена у пламен/ и приказани су шокантни снимци измасакрираних потпуно голих лешева пореданих у низу од један до 51, наводе у “Веритасу”.

Из “Веритаса” напомињу је упркос свему томе Жупанијски суд у Загребу ослободио Адемија свих оптужби.

Исти суд је команданта операције “Џеп 93” Мирка Норца тада прогласио кривим за неспречавање и осудио га на јединствену казну затвора од седам година, коју му је Врховни суд 19. новембра 2009. смањио на шест година.

Одлуком Ванрасправног вијећа Жупанијског суда у Ријеци од 14. јула 2010. године Норцу су обједињене казне за ратне злочине над Србима у Госпићу и Медачком џепу на јединствену казну од 15 година затвора.

Чим су се након двије трећине издржане казне стекли формално-правни услови, Комисија за условни отпуст Министарства правосуђа Хрватске одобрила му је условни отпуст, упркос противљењу Тужилаштва и неколико хрватских невладиних организација. Норац се од 25. новембра 2011. године налази на условном отпусту.

У агресији у селима области Медачки џеп страдало је 88 Срба, 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих је 26 било старије од 60 година.

У априлу 1991. године у Дивоселу је живјело 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности.

У септембру 2013. у Читлуку живе четири, а у Почитељу три становника, док је Дивосело пусто.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.