D.I.C. Veritas

SRNA, 09.09.2016., Zločin bez kazne – hrvatsko društvo nagradilo dželate

BEOGRAD, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ – Pomenom za 88 žrtava i prisluživanjem svijeća danas je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu odata počast Srbima koje su hrvatske snage na monstruozan način ubile u Medačkom džepu 9. septembra 1993. godine.

Sa skupa je poručeno da je taj zločin ostao bez kazne, a dželati kasnije nagrađeni u hrvatskom društvu.

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izjavio je Srni da je prvoosumnjičeni za svirepo ubistvo mještana Divosela, Počitelja i Čitluka Davor Domazet Lošo nedavno imenovan za savjetnika predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, dok je prvooptuženi Rahim Ademi oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac za “nečinjenje” osuđen na šest godina zatvora.

“Moja majka Boja ubijena je u Počitelju nekoliko kilometara od rodne kuće. Našao ju je brat Nikola poslije 18 dana, razbijene glave i sa odsječena tri prsta. Porodice su prije godinu dana podnijele krivičnu prijavu protiv Domazeta na 16 stranica sa argumentima i činjenicama koje govore o njegovoj odgovornosti za te zločine, ali nemamo povratnu informaciju”, rekao je Pjevač.

On je dodao da sumnja da će u ovakvim okolnostima i u atmosferi kada više od polovine mladih Hrvata smatra da su ustaše bile pozitivnije od partizana odgovorni biti procesuirani, a proces traženja nestalih sa područja Medačkog džepa i sa svih ostalih stratišta biti zaokružen.

“Tragamo za još 14 tijela i na nama porodicama i srpskom društvu u cjelini je da se istinom borimo za naše žrtve i iz Drugog svjetskog rata i iz rata devedesetih godina. Žrtvama treba mir, poštovanje, a ne politizacija”, poručio je Pjevač.

Profesor Mile Rajčević, koji je izbjegao iz Divosela, podsjetio je da je u njegovom selu septembra 1993. godine ubijeno 30 mještana i zatrto sve živo što akciju “Medački džep” čini genocidnom.

On je podsjetio da su lička sela u kojima se tada desio pogrom u vrijeme zločina 18 mjeseci bila pod zaštitom UNPROFOR-a, koji je “propustio da zaštiti srpske civile”.

“Oni koji su tamo došli nakon pokolja zatekli su jezive scene. Nalik onim iz španske inkvizicije i gore, jer žrtve nisu birane. Ubijeni su svi”, rekao je Rajčević.

On je ukazao da je njegovo selo sada sablasno pusto – bez ijednog stanovnika, a samo zgarišta i grobovi ukazuju da je tu nekad živio jedan narod.

Operacija “Medački džep” poznata kao “Krvavi septembar u Lici” bio je treći napad Hrvatske na snage Republike Srpske Krajine /RSK/ od kada je područje RSK stavljeno pod zaštitu UNPROFOR-a.

Napad je počeo 9. septembra 1993. godine iznenadnim upadom hrvatskih vojnika u srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj.

Tom prilikom ubijeno je 88 osoba srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila.

Među ubijenim je i 17 žena, 26 lica starijih od 60 godina, dok se za tijelima 14 ubijenih još traga.

Komandant UNPROFOR-a Žan Kot koji je neposredno nakon zločina došao u obilazak stratišta zapisao je u svom izvještaju: “Nisam zatekao znakove života, ni ljudi ni životinja. U nekoliko sela kroz koje smo danas prošli razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.