D.I.C. Veritas

Srna, 10.04.2013. »Umjesto pomirenja Haški tribunal produbio razdor«

BEOGRAD – Haški tribunal je presudama i selektivnom pravdom produbio konflikt nastao u ratovima devedesetih godina 20. vijeka i potvrdio se kao politički sud – smatraju direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac i istoričar Čedomir Antić, koji predstavljaju Srbiju na raspravi o Tribunalu pred Skupštinom UN.

“Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine u `Oluji` i Ramušu Haradinaju za zločine na Kosovu učinila je da region danas bude dalje od pomirenja nego prije deset godina”, ocijenio je Štrbac za Srnu.

On naglašava da će pred Skupštinom UN o Hagu iznijeti niz validnih podataka o stradanju Srba u ratu u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, koji će pokazati da srpske žrtve nisu dobile pravdu.

“Cilj osnivanja Haškog tribunala, kada je riječ o Srbima, nije ni izbliza ostvaren. Haška pravda je bila selektivna i kao takva gora je nego nepravda”, isključiv je Štrbac.

Istoričar Antić smatra da je velika greška to što je Tribunal uopšte prihvatio ulogu “mirotvorca”, jer sudovi, kako je rekao, treba da donose pravdu, a ne mir.

“Haški sud nije ispunio funkciju, on nije donio pravdu, kako smo očekivali, za hiljade stradalih srpskih civila, njihova rodbina nije dočekala pravdu, disproporcija u kažnjavanju je ogromna i duboko nepravedna”, rekao je Antić za Srnu.

Srpski istoričar naglašava da za govornicom UN neće zastupati Srbiju – nego istinu, a istina je da Tribunal u svom radu – umjesto pomirenja – izazvao još dublji jaz i stvorio atmosferu opšteg nepovjerenja.

“Tribunal nije stekao poverenje ni onih nacionalizama u čiju je korist, možda i bez želje osnivača, radio. Prema njemu vlada nepoverenje i na Kosovu, prihvataju ga samo kao instrument borbe protiv Srbije i srpskog naroda”, kazao je Antić.

Analitičar Srđa Trifković smatra da je Haški tribunal “monstrum od kvazi-pravne institucije koju treba što pre ukinuti”.

U prilog svoje tvrdnje Trifković navodi činjenicu da je Tribunal uveo “zlokobnu instituciju” – tzv. “udruženi zločinački poduhvat”, koja mu je dala prostora da za ratne zločine osude ljude, koji – kako kaže – ništa nisu uradili.

Ironičnim ocjenjuje to što je među osuđenim – glavnina Srba i ukazuje na “jezivu disproporciju u presudama”.

“Sud je u svom funkcionisanju pokazao toliku nesrazmeru u procesuiranju i presudama u ratovima da je dovoljno samo reći da je odnos godina robije za Srbe u odnosu na ostale dvadeset prema jedan”, rekao je Trifković za Srnu.

U skladu s tim, Trifković ocjenjuje da Hag ne samo da nije doprinio pomirenju i istini o ratovima devedesetih godina prošlog vojekla, već je stvorio svoje mitove o tim ratovima, koji istinu čine teško dostupnom.

“Jedino što je Hag uspeo jeste da stvori ogorčenost kod Srba i bahatu trijumfalnost kod svih drugih”, zaključio je Trifković.

Rasprava o radu Haškog tribunala sazvana je na inicijativu predsjedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.