D.I.C. Veritas

Srna, 10.07.2013., HRVATSKA DEGRADIRA KRIVIČNO DJELO RATNI ZLOČIN

BEOGRAD, 10. JULA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je ažurirani spisak sa imenima 1.557 osumnjičenih i osuđenih za ratni zločin, koje je Hrvatska predala srpskim vlastima, ukupno gledano duži za osam imena, ali da se na njemu nalazi 150 do 200 novih lica.

 
Štrbac je rekao da će do preciznih podataka doći kada dođe u posjed spiska i izvrši poimeničnu analizu, a u slučaju ranijih spiskova pokazao se trend zamjene starih imena na spisku novima.

“Na pretposljednjem spisku od 30. septembra 2010. godine pod istragom je bilo ukupno 1.549 optuženih i osuđenih lica. Upoređivanjem sa šest mjeseci ranijim spiskom utvrđeno je da je skinuto 65 imena, a dodato 80 novih”, rekao je Štrbac.

Na pitanje kada će Hrvatska prestati da dodaje nova imena na spisak Srba optuženih za ratne zločine, Štrbac je podsjetio na to da ratni zločin ne zastarjeva i da je to u redu, jer ratnog zločinca ne bi smio niko da štiti, ali da su Hrvati potpuno degradirali to najozbiljnije krivično djelo.

Štrbac je kao primjer naveo slučaja Bogdana Banića iz opštine Benkovac osuđenog na osam godina zatvora za ratni zločin zbog ubistva tri svinje i četiri konja.

“Banić je odležao šest godina i nedavno tražio obnovu postupka, ali je odbijen. Računali smo: poslije toliko godina valjda su se i u Hrvatskoj osvijestili i došli do zaključka da to ne može biti ratni zločin – ali odbili su njegov zahtjev za obnovu postupka”, rekao je Štrbac.

On je dodao i da su Srbi u Hrvatskoj na zatvorske kazne osuđivani po osnovu krivičnog djela ratnog zločine, i to zbog krađe frižidera, ili ako su ošamarili zarobljenika.

“Nama u `Veritasu` se često u Hrvatskoj prigovara da štitimo ratne zločince. Mi zapravo branimo integritet najozbiljnijeg krivičnog djela, kao što je ratni zločin, koji su Hrvati potpuno degradirali sudeći Srbima za ovakva djela”, rekao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.