D.I.C. Veritas

СРНА, 11.06.2018, Одбрана очекује ослобађање Капетана Драгана

БЕОГРАД, 11. ЈУНА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да одбрана очекује да на сутрашњем жалбеном рочишту пред Врховним судом у Загребу буде укинута првостепена пресуда и ослобођен Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, будући да су, како је рекао, Хрвати грубо прекршили међународно право.

Штрбац, који је и члан тима одбране Васиљковића, рекао је Срни да у овом случају има много пропуста, те да је један од главних такозвани принцип специјалитета, односно то да се не може судити за нешто друго, осим за оно за шта је тражено изручење.

“Гаранције из Хрватске су прекршене јер су Аустралији приликом испоручења гарантовали да ће га теретити за само три кривична дјела – Книнску тврђаву, Глину и камп Брушка. Међутим, судили су му за пет дјела, од којих је за четири осуђен”, појаснио је Штрбац.

Он је навео да су Хрвати у случају Книнске тврђаве тражили изручење “за ратни злочин против ратних заробљеника” и да је у опису догађаја писало да је “Васиљковић основао затвор на тврђави, да су људи под његовом командом држали затвор и да је он двојицу ударио, једног ошамарио другом раскрварио нос”.

Штрбац је указао да је тужилац преквалификовао чињенични опис и додао још два кривична дјела.

“Ратни злочин над заробљеницима су раздвојили на два кривична дјела – једно по командној одговорности, а друго посредним дјеловањем и треће је ратни злочин над ратним заробљеницима. За свако дјело су му дали пет година, па је за Книнску тврђаву добио укупно 15 година”, појаснио је Штрбац.

Према његовим ријечима, Васиљковић је ослобођен за камп Брушка, што је била и најтежа инкриминација, јер су га оптужили да је дао сагласност да његови потчињени убију два заробљена хрватска војника. Он каже да је за то кључни свједок био Србин Перо Драгичић, наводни кувар у кампу, који је на главном претресу лагао, упитавши на крају Васиљковића: “Ко сте ви?”.

“Тужилаштво се, упркос оваквим доказима, жали на ослобађајући дио пресуде. Сматрамо да ће као неоснована бити одбијена тужба за Брушку јер је толико очигледно да је то конструкција тог Србина и разних служби хрватске полиције. Свједочило је 16 свједока, нико није чуо да је неко страдао у кампу Брушка”, каже Штрбац.

Када је ријеч о трећем догађају – Глини, Штрбац подсјећа да Хрвати не терете Васиљковића што је војнички 26. јула 1991. године преузео полицијску станицу од Хрвата, већ што су касније у селу Јукинци у унакрсној ватри српске и хрватске стране страдали Хрват и њемачки новинар.

“Он се бранио да је пуцано само у куће гдје су била митраљеска гнијезда, а Хрвати сматрају да је пропуст што је дозволио да се то деси”, рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, уколико првостепена пресуда буде укинута одбрана очекује да ће Васиљковић добити и одлуку о укидању притвора, и у том случају би могао да се брани са слободе и чека поступак о поновном суђењу.

“Не сјећам да је некоме до сада изречена казна од 15 година, а да му је пресуда била на жалбеном рочишту”, каже Штрбац.

Штрбац наглашава да је неизвјесно гдје би Капетан Драган отишао након евентуалног укидања притвора, јер није хрватски држављанин и не би могао остати у Хрватској, а вјероватно му не би одобрили да оде у Србију, чији је држављанин.

“Ако одлука о томе буде препуштена суду они би га спаковали и вратили одакле је стигао – у Аустралију”, рекао је Штрбац.

Штрбац каже да је могуће и да Врховни суд у Загребу, с обзиром на то да се жалила и друга страна, Капетану Драгану одреди и већу казну што би, како наводи, било ван памети, али не и изненађујуће будући да је ријеч о Хрватској.

“Будући да је раније ослобођен за Брушку може се десити да га и за то прогласе кривим”, рекао је Штрбац.

Он наводи да поступак пред Жалбеним вијећем траје релативно кратко, али да је пракса да се пресуда не објављује одмах, за разлику од првостепене, због чега се одлука може чекати и неколико мјесеци.

“Врховни суд када укида првостепену пресуду мора да одлучи и о притвору. Када би потврдио ту пресуду у казни оваквој каква је изречена онда би Капетан Драган одмах добио право да тражи и условни отпуст, који би вјероватно и добио јер је издржао више од три четвртине казне”, појаснио је Штрбац.

Штрбац је потврдио да ће се Васиљковић на сутрашњој сједници петочланом Жалбеном вијећу обратити видео-линком из затвора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.