D.I.C. Veritas

SRNA, 13.03.2014., Obradović: Hrvatski zvaničnici pozivali na uništenje Srba

BEOGRAD, 13. MARTA /SRNA/ – Šef srpskog pravnog tima u procesu u Hagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid Saša Obradović izjavio je danas da su hrvatski zvaničnici ranih devedesetih godina 20. vijeka uvredljivom retorikom Srbe u Hrvatskoj tretirali kao grupu sa manjim ljudskim vrijednostima i tako iskazali genocidne namjere i direktno pozvali na njihovo uništenje.

On je tokom iznošenja srpske protivtužbe naglasio da genocid ne počiva samo na osveti, već na javnom stavu prema rasi, naciji i etničkoj i vjerskoj grupi i citirao izjave niz hrvatskih zvaničnika koji su Srbe vrijeđali na svim nivoima.

U prilog tome naveo je izjavu bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je na nacionalnoj televiziji izjavio da je sretan “što mu supruga nije ni Srpkinja ni Jevrejka”, kao i izjavu specijalnog Tuđmanovog izaslanika Šime Đordana koji je rekao da “Srbi imaju zamišljene glave i vjerovatno male mozgove”.

“U avgustu 1991. hrvatski parlamentarac Marjan Jurić poredio je Srbe sa crvima, dok je novinar Zvonimir Šekulin vređao poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla, poredeći njegovu sliku sa pornografskim slikama `najgore kurve`”, naglasio je Obradović.

Kao izjavu koja na najupečetljiviji način govori o mržnji Hrvata prema Srbima, Obradović je naveo onu koju je dao nekadašnji direktor Pozorišta u Zagrebu Gavela Krešimir Dolenčić da su Srbi “životinje sa Istoka, ponajviše majmuni, čija je kultura primitivna i koje treba držati u ropstvu ili ih uništiti”.

“Ove izjave prevazilaze govor mržnje. One su bile direktan poziv na uništenje Srba. To je bilo navođenje da se počini genocid. Niko od pomenutih nije za te izjave odgovarao niti ih je hrvatska strana ikada porekla “, rekao je Obradović.

On je ponovio da je ključni momenat za operaciju “Oluja” tokom i poslije koje je izvršen genocid nad Srbima bio sastanak na Brionima hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i vojnog vrha Hrvatske i pri tom citirao ključne dijelove transkripta, koji je dostavljen Sudu.

“Moramo da zadamo takav udarac da Srbi praktično nestanu. Ona područja koja ne budu zauzeta odmah, moraju da kapituliraju za nekolko dana”, navedeno je u citatu Tuđmanove izjave, koju je Obradović prezentovao danas u Hagu.

On je pri tom upozorio da se izjava ne odnosi samo na Vojsku Srpske Krajine već i na civile.

Šef srpskog pravnog tima je istakao važnost istorijske komponente zločinačke politike, o čemu je srpski pravni tim snabdio sud brojnim dokumentima.

“Ako Sud ne zna šta se događalo u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji posebno u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj neće moći da razume zašto je jedan hrvatski vojni oficir, ulazeći u Knin 1995. godine, vojnom komandantu UN snaga rekao `čekao sam na ovo od 1945.`”, napomenuo je Obradović.

Ukazao je sudu da bez istorijsog konteksta tog sukoba neće biti jasno ni zašto je 1990. godine spaljeno dva miliona knjiga koje su napisali srpski autori, koje su bile na ćirilici ili su se jednostavno bavile temom Jugoslavije.

Rasprava koja je počela 3. marta izlaganjem hrvatskog pravnog tima, biće zaključena 1. aprila, pošto će od 20. marta uslijediti druga runda prezentovanja argumenata sudu oba pravna tima.

To je završnica spora koji je počeo 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.

Srbija je odgovorila kontratužbom 2010. godine koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podnesena hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.