D.I.C. Veritas

Srna, 13,12.2012., Štrbac: Cementiranje etničkog čišćenja

U Hrvatskoj bi moglo biti zacementirano etničko čišćenje iz akcije „Oluja“ ako bude bio usvojen novi zakon o boravištu, jer bi ogromna većina izbeglih Srba mogla biti izbrisana iz evidencije hrvatskih građana i ostati bez lične karte – rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Štrbac je rekao da bi u tom slučaju Srbi, za koje se utvrdi da na prijavljenoj adresi nisu živeli duže od godinu dana, mogli ostati bez hrvatske lične karte, a samim tim i bez mnogih prava.

Izbrisani Srbi bi, dodao je on, izgubili pravo na obnovu i stambeno zbrinjavanje, zatim biračka prava da biraju i budu birani, čime su mogli uticati na sastav lokalne vlasti, kao i neka lična i imovinska prava, pravo na ličnu kartu i pravo da budu na budućem popisu stanovništva.

„Drastično će se smanjiti broj Srba… Kad ih jednom odjaviš, upravo to će biti zacementirano etničko čišćenje. Jednostavno će se smatrati da su Srbi dobrovoljno otišli, čim neće da se vrate”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da je, prema popisu iz 1991. godine, Srba u Hrvatskoj bilo 12,2 odsto, na popisu iz 2001. godine bilo ih je 4,5 odsto, a procenjuje se da će ih na popisu 2011. godine, koji još nije objavljen, biti jedva tri odsto, dok je pitanje da li će njihov procenat na nekom popisu za deset godina iznositi i jedan odsto.

„Ako se izbrišu iz evidencije i ostanu bez lične karte, izbegli Srbi ne bi mogli da budu popisani na nekom narednom popisu… Onda će Srba biti zaista u tragovima, čemu će doprineti i ovaj zakon o boravištu”, rekao je Štrbac.

On je napomenuo da se u hrvatskom parlamentu ovih dana vodi rasprava oko tog zakona i da se predlaže da se ne brišu Srbi koji su podneli zahteve za obnovu kuća i stambeno zbrinjavanje, dok im se to ne reši, ali je to manji broj, zbog rigoroznih uslova.

Štrbac je naveo da je Hrvatsku napustilo više od 400.000 Srba, te da, nažalost i na sramotu Hrvatske, još nema rezultata popisa iz 2011. godine, koji bi pokazao koliko je malo Srba.

On je ocenio da će ovaj zakon sigurno biti izglasan, i naveo da se on donosi zbog biračkih spiskova, jer nigde na svetu, osim u Hrvatskoj, ne postoji država u kojoj ima više birača, nego stanovnika.

Prema predlogu ovog zakona, do sada su postojala dva pojma boravište i prebivalište, a sada će Hrvatska uvesti pojmove privremeno i trajno boravište.

Do sada se sa biračkog spiska moglo brisati samo ako dotično lice podnese zahtev, a sada to može da učini policija, ako utvrdi da lice ne boravi na prijavljenoj adresi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.