D.I.C. Veritas

Srna, 14.09.2014., Banjalučanin uhapšen po hrvatskoj potjernici

Željislav Vujasinović (48) iz Banjaluke uhapšen je u Srbiji na osnovu Interpolove potjernice zbog navodnog ratnog zločina u Hrvatskoj, saopšteno je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

Potjernicu za Vujasinovićem raspisao je Biro Interpola u Zagrebu, a on je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Mali Zvornik prilikom ulaska iz BiH u Srbiju.

Vujasinović je saslušan pred sudijom Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji je otvorio ekstradicioni postupak i pustio ga da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja boravišta u Srbiji do konačne odluke o ekstradiciji.

„Veritas“ napominje da je Vujasinović devetnaesti uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama za krivično djelo ratnih zločina.

Hrvatska tereti Vujasinovića da je devedesetih godina prošlog vijeka bio čuvar u zatvoru u Kninu i maltretirao zatvorenike. On se nalazi na najnovijem spisku hrvatskog državnog tužilaštva, koji je prošle godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu je navedeno da je istraga protiv 29 čuvara otvorena 30. novembra 1992. godine zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i da je postupak još u istražnoj fazi.

Vujasinović je iz Knina izbjegao u Banjaluku 1995. godine, gdje i dalje živi. Tu je stekao i državljanstvo BiH.

Prije nekoliko godina, Vujasinovića je zbog istog djela hapsila i policija Republike Srpske, ali ga je nadležni sud pustio na slobodu zbog nemogućnosti izručenja pravosuđu Hrvatske radi posjedovanja državljanstva BiH.

Iz „Veritasa“ podsjećaju da je na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšeno 147 Srba iz Hrvatske, a 41 je ekstradiran u Hrvatsku.

Kada je riječ o ekstradiranim do sada je protiv 18 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i da Hrvatska zloupotrebljava Interpol, ističe se u saopštenju „Veritasa“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.