D.I.C. Veritas

Срна, 15.12.2023, ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ – СВЕТИ НИКОЛА

БАЊАЛУКА, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – У Бањалуци је вечерас прослављена слава Републике Српске Крајине – Свети Никола.

Бивши министар у Влади Републике Српске Крајине Слободан Перић рекао је да не блиједе сјећања на Крајину, од њених поетака до данас. Перић је рекао да је веома важна култура сјећања на стварање Крајине како би младе генерације знале гдје су им коријени и да не забораве свој крај и поријекло. “У Крајини готово да и нема Срба, чији се живот свео на то само да их нико не дира.

У свим селима у којима су Срби били већина, данас су у већини Хрвати”, рекао је Перић новинарима у Бањалуци. Он је додао и да се сви важнији датуми обиљажавају ван Крајине, а да се и оно што се обиљежи тамо код Хрвата гледа са презиром. Претходно је у Бањалуци представљена монографија Милоша Мељанца “Пет огњишта далматинских колониста” , у оквиру манифестације “Дани Српске Крајине у Републици Српској”, коју је организовао бањалучки Сабор крајишких удружења.

Монографија је свједочанство о мало познатој теми – међуратној колонизацији српског живља на простору данашње Сјеверне Македоније, а садржи 500 страница са више од 200 фотографија и докумената. Република Српска Крајина проглашена је на Народној скупштини у Книну 19. децембра 1991. године на Светог Николу, те тим поводом Сабор крајишких удружења сваке године обиљежава Дан и славу Републике Српске Крајине.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.