D.I.C. Veritas

Srna, 16.02.2015., Štrbac: Vučić napravio prvi korak u Zagrebu

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu da Srbija potražuje dvostruko više nestalih lica od Hrvatske mnogo toga mijenja, te naglasio da je dobro da se i mediji i struka i svi zainteresuju za te brojke i za nestale.

Štrbac je u ime “Veritasa” i krajiških Srba podržao Vučićev napor, navodeći da je neko morao da učini prvi korak, jer sve počiva na prvom koraku bez ozbira koliko bio veliki ili mali.

“Ovo je prvi korak u tom pravcu. Odnosi Srbije i Hrvatske do juče su bili na niskom stepenu, kažu na najnižem od završetka rata pa do danas, i neko mora da napravi neki korak”, naglasio je Štrbac, prenose beogradski mediji.

On je ukazao da su do sada podatke o nestalima iznosili hrvatski zvaničnici koji su smatrali da je to njihova ekskluziva, pa se sticao utisak da Srbi nisu ni nestajali.

“Ili bar ne u tolikom broju, a ako jesu kao da im nije stalo da riješe njihove sudbine kao što je stalo Hrvatima. U praksi mi smo tražili, samo nismo tako agresivno nastupali kao hrvatski zvaničnici”, naveo je Štrbac.

On je podsjetio da se na spisku “Veritasa” trenutno nalazi 1.901 lice srpske nacionalnosti koji su nestali na području Hrvatske u ratu tokom 90-tih, od čega je čak 69 odsto civila i to 27 odsto žena, dok Hrvati traže 865 nestalih.

Štrbac je ukazao da su u Hrvatskoj veterani iz rata 90-tih neprikosnoveni i zato zvaničnici te države tako agresivno traže svoje nestale, pojasnivši da “polumilionska masa ratnih veterana ima velikog uticaja na politička kretanja u društvu, a posebno na izbore”.

“Ko je sa njima, dobija izbore, a ko je protiv njih, gubi izbore”, naglašava Štrbac.

Kada je riječ o obavezama Srbije u procesu traženja, Štrbac je rekao da je Srbija, koliko je on upoznat, zvaničnom Zagrebu dale sve podatke koje je imala.

“Teško je ucjenjivati državu Srbiju da da podatke kad ih nema na raspolaganju”, zaključio je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.