D.I.C. Veritas

SRNA, 16. 02. 2024, Bosnić: Potpišimo peticiju za Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH

Peticija „Vreme je“ Foto: screenshot

Pokret Srba Krajišnika pozvao je sve državljane Srbije da se odazovu potpisivanju peticije da u parlamentu Srbije bude donesena rezolucija o ustaškom genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ kako bi konačno bila ispravljena višedecenijska nepravda prema stradalima i spriječen sve otvoreniji revizionizam.

Onlajn peticiju pod nazivom “Peticija za donošenje rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u NDH od 1941. do 1945. godine” na linku https://www.peticije.online/1941_1945 mogu potpisati svi koji imaju državljanstvo Srbije, bez obzira na to da li žive u Srbiji, ali i svi ljudi dobre volje jer će nakon 10.000 prikupljenih potpisa, koliko je zakonski potrebno, inicijativa prerasti u akciju “Milion potpisa za milion žrtava”.

Inicijatori peticije su osmislili da njeno potpisivanje prati slogan “Vrijeme je”, a da potpisnici koji to žele snime sebe i “Viberom” pošalju ovaj slogan na brojeve telefona: 0038164/544-7778 i 0038161/155-2074 kako bi se akcija što više omasovila.

Predsjednik Pokreta Srba Krajišnika Mile Bosnić izjavio je Srni da je inicijativa praktično, u začetku, ali da su efekti već impresivni.

“Već imamo spotove u kojim stotine potpisnika, među kojima je i akademik Kosta Čavoški, poručuje `Vrijeme je`, da kažemo da smo ozbiljan narod, da konačno pokažemo da poštujemo naše žrtve, te poručimo stop revizionizmu”, rekao je Bosnić i dodao da se peticija potpisuje i lično, te da je on samo juče prikupio 100 potpisa.

On je naglasio da je rezolucija Skupštine Srbije o genocidu nad Srbima u NDH neophodna kako bi se išlo prema svjetskim parlamentima i podsjetio da nisu dobili podršku raniji prijedlozi rezolucije, koji su uključivali i genocid nad Jevrejima i Romima.

Bosnić je istakao da genocid koji je nad Srbima izvršila NDH na cijeloj svojoj teritoriji od 1941. do 1945. godine mora da se imenuje, te da se odredi datum kada će se obilježavati.

“Postoje prijedlozi da se nazove `zatiranje` po onoj narodnoj: `Sjeme ti se zatrlo`, znači totalno uništenje ili `pokolj` kao metod od kojeg su Srbi najviše stradali u NDH”, rekao je Bosnić i dodao da inicijator kao datum predlaže 28. april, u znak sjećanja 200 Srba ubijenih u selu Gudovac kod Bjelovara na taj dan 1941. godine, što je prvi masovni zločin ustaša.

On je napomenuo da su ustaše razradile više od 200 načina mučenja Srba. “Ima nas nekoliko miliona manje zbog genocida u NDH i još nam pokušavaju nametnuti da smo okupator i genocidni”, rekao je Bosnić.

Bosnić je naglasio da lično nema pravo da ćuti zbog djeda kojeg nikada nije upoznao, zbog bake koju su ustaše mučile pa ubile, zbog svojih zemljaka Kordunaša, kao što ne smiju da ćute ni Kozarčani koji žive u Beogradu, Trebinjci, Banjalučani, Grmečlije, Dalmatinci…

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.