D.I.C. Veritas

SRNA, 16.11.2021, Statusna konferencija zakazana za 16. decembar – Stanišić, Simatović

HAG, 16. NOVEMBRA /SRNA/ – Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu /MMKS/ donijelo je odluku da statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića bude održana 16. decembra.

U odluci, koju je potpisao sudija Karmel Ađijus, navodi se da će se statusna konferencija održati u 10.30 časova u Sudnici broj jedan u Hagu.

Stanišić i Simatović trenutno se nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu. Prema navodima u dokumentu, u skladu sa Pravilom 69/C/ Pravilnika MMKS, statusna konferencija može da se održi uz pisanu saglasnost lica u pritvoru.

Lica u pritvoru mogu da lično prisustvuju konferenciji, zajedno sa braniocima koji bi učestvovali putem video-veze, a mogu i oni da učestvuju putem video-veze, sa ili bez prisustva branilaca.

Stanišić, nekadašnji načelnik Resora državne bezbjednosti Srbije, osuđen je na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u tadašnjem Bosanskom Šamcu.

Istom presudom na kaznu od 12 godina zatvora osuđen je i njegov zamjenik Franko Simatović, a obojica se od izricanja kazne nalaze u pritvoru Mehanizma.

Stanišiću i Simatoviću je ovo druga prvostepena presuda, nakon prve kojom su bili oslobođeni svih optužbi, ali je ukinuta na osnovu žalbe tužioca 2015. godine.

Njima su stavljeni na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva, a proglašeni su krivim kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.