D.I.C. Veritas

SRNA, 18.11.2019, Milaković: Jako loš položaj Srba u Vukovaru

NOVI SAD, 18. NOVEMBRA /SRNA/ – Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković kaže da je položaj Srba u tom hrvatskog gradu jako loš i da uglavnom odudara od onog što je predviđeno propisima Hrvatske.

On je rekao da Srbi kao nacionalna manjina u Hrvatskoj teorijski imaju sva prava, a u stvarnosti gotovo ništa.

“Definitivno, položaj Srba u Vukovaru, kao i u Hrvatskoj uopšte, jako je loš i umnogome odudara od onog što piše u propisima vezanim za položaj manjina”, rekao je Srni Milaković u Novom Sadu, gdje je danas učestvovao na Konfrenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

On kaže da je položaj Srba pogoršan od ulaska Hrvatske u EU, a posebno u posljednjih godinu dana.

“Javni diskurs prema Srbima u tih godinu dana veoma je zaoštren, mnogo je isključiviji i proizvod je obračuna različitih frakcija unutar stranke Hrvatske demokratske zajednice /HDZ/. Vrlo često Srbi su instrument tih unutarstranačkih obračuna, što i te kako osjete na svojoj koži. Pomenuću samo teški incident u okolini Knina u opštini Biskupija”, napomnjnuo je on.

Milaković kaže da su Srbi u Vukovaru posebno diskriminisan kada je riječ o obilježavanju događaja iz prošlog rata u Hrvatskoj.

“Srbi u Vukovaru nikad nisu žrtve, nego je ta uloga na obilježavanju godišnjica uvijek rezervisana samo za Hrvate. Nikad se ne pominju stradanja srpskih civila od Merčepovih snaga”, precizirao je on.

Prema njegovim riječima, iz takovog negativnog stava prema Srbima, prizilaze i njihove druge nevolje.

“Srbi nemaju srazmjerno zapošljavanje, mada su u hrvatskim propisima po tom osnovu ravnopravni građani sa Hrvatima. Nemamo ni odgovarajuću zastupljenost u javnim i državnim službama, a u gradu Vukovaru nemoguće je ostvariti službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilićnog pisma”, naglasio je on.

Milaković navodi i da Srbi nikako ne mogu da se uključe u politički život Hrvatske.

“U tom smislu, Srbi su potpuno marginalizovani i isključeni iz političkih procesa. Jednostavno nema ih u političkom životu Hrvatske”, rekao je Milaković.

On ističe da u Vukovartu nema nijedno srpsko spomen-obilježje, gdje bi se odala počast stradalim civilima u prošlom ratu.

“Na zvaničnom, državnom obilježavanju nikad se ne odaje počast stradalim srpskim civilima nego isključivo Hrvatima. Kao što sam rekao javni diskurs je da su Srbi uvijek počinioci, a Hrvati i drugi narodi njihove žrtve”, naveo je Milaković.

Na Konferenciji u Novom Sadu zaključeno je da mora biti rađeno na realizaciji Deklaracije o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru u regionu, kao i projektu “Jedinstvenog srpskog bukvara”.

Osim Milakovića, skupu su prisustvovali i predstavnici Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, Saveza Srba iz Rumunije, Udruženja Srba iz Hrvatske, Nacionalnog savjeta Srba u Makedoniji, Udruženja srpskog naroda “Morača-Rozafa” iz Albanije, Zajedničkog savjeta opština iz Vukovara, Nacionalnog savjeta Srba iz Slovenije, Samouprave Srba u Mađarskoj, Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Pokreta “Izbor je naš”, kao i Društva srpskih domaćina.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.