D.I.C. Veritas

СРНА, 19.03.2020, Штрбац: Хајду пријавила бивша снаха из освете

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ – Вуковарца Драгутина Хајду /70/, који је због наводног ратног злочина над цивилима у рату деведесетих година прошлог вијека у Хрватској ухапшен у Енглеској по међународној потјерници хрватског правосуђа, пријавила је из освете бивша снаха, рекао је Срни директор Информационо-документационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Породица је увјерена да га је пријавила жена његовог рођеног брата Ружица Ердељи рођена Барбарић, која је иначе Хрватица и која се развела од њега, што су најближи рођаци већ и потврдили – из освете”, рекао је Штрбац.

Он је навео да хрватско правосуђе сада терети Хајду за умијешаност у малтретирање једног малољетног младића у Вуковару током рата, али да се он не налази ни на једном службеном списку, а поврх свега је послије 2000. године, када се одселио у Канаду, долазио у неколико наврата у Хрватску и обнављао кућу, вадио лична документа.

“Ми смо једино пронашли једну изјаву неке жене објављену још 2011. године у некој књизи, коју је пренио `Глас концила`, гдје се помиње његово име у вези са малтретирањем неког малољетног дјечака”, рекао је Штрбац.

Како је истакао, то значи да сви знају за то још од 2011. године, али да је очигледно да изјава те жене, није имала толику снагу ни увјерљивост да би било ко све ово вријеме покренуо истрагу.

Штрбац примјећује како је очигледно све оно што није имало никакву снагу толико година, сада, када се поново појавио у Вуковару, било довољно да се по кратком поступку донесу сва рјешења и распише налог за хапшење у Хрватској.

Он је објаснио да је суд у Осијеку 12. марта , за вријеме док је Хајду још био у Вуковару, донио рјешење о притвору, послије чега је осијечко тужилаштво расписивало европски налог за хапшење, који је достављен чланицама ЕУ 16. марта.

Тог дана је Хајду око поднева био на лондонском аеродрому Хитро, гдје је са породицом требало да уђе у авион за Канаду, али је ухапшен, када је дежурни полицајац добио сертификат у којем је британска национална агенција за криминал одобрила хапшење на тлу Енглеске.

“Зашто га нису хапсили у Хрватској, кад је био ту до 16. марта – остаје нејасно”, рекао је Штрбац.

Он је навео да је породица сазнала тек од адвоката додијељеног по службеној дужност у Лондону, и то путем “Фејсбука”, да је ухапшен и затворен и шта му се ставља на терет, а терете га да је са извјесним Стеваном Цурнићем и двојицом неутврђених особа учествовао у малтретирању једног дјечака у Вуковару, који је наводно и смртно страдао.

“Оно што знамо јесте да га је све то страшно погодило, изгубио се и брани се ћутњом – не зна ни шта би, ни како”, рекао је Штрбац.

Директор “Веритаса” истиче да је очигледно нон-стоп отворен лов на Србе у Хрватској.

Подсјећајући да је и у јануару у Шведској ухапшен један Србин из Вуковара, а прошле године и двојице Срба, такође из Вуковара, Штрбац сматра да се све ово дешава под притиском градоначелника Вуковара Ивана Пенаве.

“Пенава је сад био и кандидат за потпредсједника ХДЗ-а, па је изгубио. Он свој имиџ гради на томе да су сви Срби злочинци и да их треба хапсити и процесуирати. Пенава мало-мало па каже да `злочинци шетају Вуковаром` и да им `нико ништа не може`”, каже Штрбац.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.