D.I.C. Veritas

СРНА, 20.04.2021, Нико није одговарао за убиство крајишких избјеглица код Ђаковице

БЕОГРАД, 20. АПРИЛА /СРНА/ – Још нико није одговарао за отети завичај и изгубљене животе избјеглица из Далмације и Лике које су убијене прије 22 године у НАТО бомбардовању избјегличког насеља “Маја” у Бестражину код Ђаковице на Косову и Метохији, а они су постали колатерална штета у акцији цинично названој “Милосрдни анђео”, саопштио је “Веритас”.

Напад бомбардера НАТО-а на избјегличко насеље “Маја”, у којем су биле смјештене избјеглице из Републике Српске Крајине и БиХ, почео је у 3.00 часа ујутро 21. априла 1999. године.

На седам објеката је испаљено око 50 пројектила, од којих су неки директно погодили објекте, док су други падали око њих.

У једном објекту, који је директно погођен, пронађена су тијела Гордане Илић из Госпића /35/ и браће Дарка /28/ и Давора /26/ Воларевића из села Радашиновци код Бенковца, док је осмогодишњи дјечак Миодраг Иванчевић преминуо у току указивања љекарске помоћи.

Према записнику о увиђају, који је обавио истражни судија Општинског суда у Ђаковици Александар Рајевић, констатовано је да је дјечакова смрт настала “експлозивним примарним дејством јаког експлозивног таласа и дејством секундарних ефеката /затрпавањем/”.

У записнику са увиђаја је наведено да су Илићевој дијелови пројектила пресјекли стомак из којег су испали унутрашњи органи, да је смрт Дарка Воларевића настала као резултат деструктивног дејства силе огромне разорне моћи, а на глави недостаје мождана маса великог мозга, док је Даворова смрт резултат деструкције можданог ткива и крварења у лобањи и мозгу.

Недалеко од мјеста убиства групе избјеглица нађена су трупла четири коња са одсјеченим дијеловима глава и распореним утробама.

Посмртни остаци крајишких избјеглица сахрањени су на православном гробљу Пискоте у Ђаковици, далеко од њиховог завичаја, који су напустили у августу 1995. године спасавајући се у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.