D.I.C. Veritas

Srna, 20.06.2015., Dragičević: Srpski narod ne smije zaboraviti Jadovno

GOSPIĆ – Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević poručio je danas, povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, da srpski narod nikada ne treba da zaboravi šta se dogodilo u Jadovnu.

“U jamama Jadovna na najsvirepiji i ljudskom umu neshvatljiv način ubijeno je više od 40.000 nevinih ljudskih duša, posječenih i ugašenih zbog svog imena, identiteta i vjere”, rekao je Dragićević.

On je naveo da je hiljade dječijih bezbrižnih glasova utihnulo zauvijek i da je ostala bolna tišina koju danas svi ovdje čujemo, koja mora da zaboli svako ljudsko biće.

“Tišina, koja je glasnija i jača od krika prekinutog djetinjstva, glasnija od majčinih vapaja za otetim čedom. Tišina koja godinama ječi kroz ove jame, dozivajući i opominjući”, istakao je on.

Dragičević je rekao da je cilj današnjeg okupljanja u Jadovnu da se ta opomena čuje i ne zaboravi, te da se podsjete i nauče sve generacije poslije Jadovna – da je jedna generacija djece, roditelja, baka i djedova stradala nevina zbog monstruozne ideologije bolesnih umova.

On je rekao da svjedočenja o stradanju u Jadovnu treba prenositi dalje, daleko odavde, na drugim mjestima, u školama i institucijama da se ne zaboravi, jer ovdje govore duše mučenika koje pozivaju na sjećanje.

“Sjećanje nas ne smije razdvajati, mora nas približiti da zajedno spriječimo povampirene bolesne ideologije da ikada više budu gospodari života i smrti bilo gdje na zemlji”, naglasio je Dragičević.

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Hrvatskoj, danas je služen parastos povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, kada su ustaše na najsvirepiji način ubile više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba.

Parastos jadovničkim žrtvama služili su sveštenici Eparhije gornjokarlovačke i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Osim Dragičevića, parastosu su prisustvovali sekretar u Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Slavko Perić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, pedsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula, te potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona.

Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. organizovali su Eparhija gornjokarlovačka i Udruženje građana Jadovno 1941.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.