D.I.C. Veritas

Срна, 21.04.2016., БИВШИ ОФИЦИРИ ЈНА ИНТЕРЕСУЈУ СЕ ЗА СЛУЧАЈ ГЕНЕРАЛА ПАНТИЋА

БЕОГРАД, 21. АПРИЛА /СРНА/ – Документационо-информациони центар “Веритас” потврдио је да је генерал Павле Пантић изручен из Црне Горе у Хрватску, након чега се “Веритасу” јавио велики број бивших официра ЈНА који су 1991. и 1992. године били с њим на служби у Војном комплексу “Лора”, интересујући се за овај случај, јер су и они у Хрватској неправоснажно осуђени на казне затвора од седам до 15 година.

У саопштењу је прецизирано да је, осим Пантића, пред Окружним судом у Сплиту 14. септембра 1993. године неправоснажно на казну од седам до 15 година осуђено још 30 припадника ЈНА због, како је наведено у оптужници “ратног злочина над цивилима на ширем подручју Сплита, Трогира, Каштела, Солина, Брача и Плоча”.

“Веритас” подсјећа да је Врховни суд Хрватске 7. септембра 1994. године преиначио пресуде Милету Кандићу, Николи Ерцеговићу, Дојчилу Исаковићу и Живомиру Нинковићу и да су им изречене казне од по 20 година затвора.

Љубиши Беари, Јовану Стругару, Томиславу Стаматовићу, Илији Брчићу и Драгану Јовину је, осим казне, изречена и мјера трајног протјеривања из Хрватске, док је казна Николи Младенићу са 12 скраћена на 10 година затвора.

“Осталим оптуженицима, међу којима је и генерал Павле Пантић, првостепена пресуда је укинута и предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење, какво је стање било и у марту 2013. године”, наводи се у саопштењу.

Преостали на списку су: Никола Здравковић, Слободан Тејић, Љубо Шекуљица, Младен Вучељић, Петар Кољанин, Милан Урошевић, Недјељко Столић, Бранислав Црнић, Драгиша Лекић, Зоран Гилић, Миломир Шук, Мирослав Пејчић, Милан Ковач, Илија Брчић, Радосав Манојловић, Миљенко Јаковљевић, Дане Кокотовић, Драган Тарбук, Радован Штетин, Ристо Зекановић и Драгутин Хорват.

Из Центра наводе да је за свим оптуженим Биро Интерпола Загреб расписао међународне потјернице. На основу ове потјернице у Риму је у новембру 2007. године ухапшен Илија Брчић, с тим да га је у јулу 2008. године италијански суд пустио на слободу.

“Веритас” подсјећа да је на основу међународних потјерница, које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада ухапшено 155 Срба, од којих су 53 изручена Хрватској.

Од изручених Срба до сада је против двадесеторице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Капетан војног брода Југословенске ратне морнарице Павле Пантић /77/, који је у децембру прошле године ухапшен у Црној Гори због наводних ратних злочина у Сплиту, изручен је јуче Хрватској и налази се у сплитском затвору.

Пантића је црногорска полиција привела крајем прошле године на граничном прелазу у Црној Гори по потјерници коју је за њим расписао сплитски суд 1993. године.

Он сe из Бeогрaдa врaћaо возом зa Сутоморe, гдјe живи откaко сe морнaрицa JНA пријe 24 годинe повуклa из Дaлмaциje. У лошем је здравственом стању, а након смрти супруге имао је мождани удар и тешко се креће.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.