D.I.C. Veritas

SRNA, 21.07.2017, Štrbac: Na dan progona Srba, u Banjaluci „spektakl godine“

BEOGRAD, 21. JULA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je danas Srni da je neugodno iznenađen saznanjem da će na dan kada se obilježava godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj operaciji “Oluja” u Banjaluci biti organizovan koncert Marije Šerifović, najavljen kao “spektakl godine”.

Prema najavi, koncert bi trebalo da bude održan 4. avgusta na tvrđavi Kastel sa početkom u 21.00 čas.

Štrbac je izrazio nadu da će organizatori, ali i sama Šerifovićeva, koja je poznata srpska pjevačica i pobjednica Evrovizije, odgoditi koncert za neki drugi datum.

“Poštujemo Mariju Šerifović i bilo bi šteta da Banjalučani ostanu uskraćeni za njen koncert, ali smatramo da je to neprimjereno. Želim da vjerujem da kad čuje iz medija na koji dan su joj namijenili `spektakl godine` da će i sama tražiti da se to odgodi za neki drugi dan”, rekao je Štrbac.

Štrbac je istakao da je njegovo iznenađenje tim veće, što je još prošle godine “Veritas” pokrenuo peticiju za odgađanje trodnevnog “Nektar freš vejv festivala”, koji je bio organizovan 4, 5. i 6. avgusta u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ove godine Festival se neće održavati na te datume, ali su građani “umjesto Festivala dobili `spektakl godine`”.

“Četvrti avgust je dan kad je pala Krajina, dan kada smo sve ove godine baš u Banjaluci u organizaciji `Veritasa` imali centralno obilježavanje progona i ubistva Srba, zajedno sa lokalnim, republičkim i crkvenim vlastima, i ponadali smo se da će Banjaluka imati i dalje razumijevanja za našu tužnu godišnjicu”, rekao je Štrbac.

On je istakao da 4. avgusta uveče, Vlade Srbije i Republike Srpske organizuju centralno obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Veterniku kod Novog Sada.

Štrbac je naveo da će se “Veritas” priključiti centralnom obilježavanju stradanja Srba u Veterniku, a narednog dana, 5. avgusta, prisustvovati pomenu u Banjaluci i položiti vijence na spomenik pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine poginulim u julu 1995. godine na Dinari.

Istog dana, “Veritas” će u Banjaluci organizovati tradicionalnu javnu tribinu pod nazivom “Dani tuge i sjećanja”, na kojoj će biti riječi ne samo o stradanju Srba u “Oluji”, nego o njihovom stradanju tokom devedesetih godina prošlog vijeka u cijeloj Krajini.

Predstavnici “Veritasa” će 6. avgusta prisustvovati parastosima u Novom Gradu i Svodni, kao i prisluživanju svijeća i spuštanju vijenaca sa mosta u rijeku Unu, preko kojeg je spas našlo više od 100.000 Krajišnika iz Banije, Korduna i dijela Like.

Predviđen je i odlazak do mjesta stradanja u selo Svodna – između Novog Grada i Prijedora, gdje su hrvatski avioni gađali izbjegličku kolonu Srba sa Korduna i pobili ljude, koji su bježali, a stradale su i kuće u selu i ranjeni mještani.

U ponedjeljak, 7. avgusta, predviđen je odlazak na Petrovačku cestu, gdje će sa predstavnicima lokalne vlasti iz Drinića i sveštenstvom eparhije bihaćko- petrovačke organizovati pomen i posjetiti spomen-sobu svih 220 Srba poginulih na području te opštine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.