D.I.C. Veritas

Srna, 22.01.2013., Parastos Srbima ubijenim u akciji “Maselenica”

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za stradale Srbe u Ravnim Kotarima podno Velebita u januaru 1993. godine u akciji hrvatskih oružanih snaga koje su sa tog područja pod zaštitom UN protjerale više od 10.000 Srba.
Ubijeno je 348 srpskih vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece do 12 godina, a osam lica se i dalje vodi kao nestalo. Još 165 lica, uglavnom starije populacije, umrlo je u zbjegovima.

Parastos su služili sveštenici crkve Svetog Marka, a prisustvovali su predstavnici izbjegličkih udruženja, Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ iz Beograda i rođaci stradalih.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac, koji je prisustvovao parastostu, rekao je za Srnu da do danas za zločine u Ravnim Kotarima, među kojima je i masakriranje 26-godišnje bolničarke, nije odgovarala niti jedna osoba.

On je naveo da čitav hrvatski državni i politički vrh danas proslavlja u Zadru ovu akciju kao praznik, nazivajući žrtve agresorima i okupatorima, a zanemarujući da su one bile starosjedioci.

„Čitav politički i državni vrh je u Zadru, uključujući predsjednika države, Vlade i Sabora, a svakako će dolje biti i Ante Gotovina, koji je oslobođen, a on je jedan od izvođača i ove akcije, na Maslenici“, dodao je Štrbac.

Predsjednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je Srni poslije parastosa, da je na području Maslenice i Ravnih Kotara najslabija stopa povratka prognanih, iako je to prije rata bio jedan od najplodnijih krajeva na području bivše Jugoslavije.

„Srbima je uzurpirana i zemlja, i uprkos svim nastojanjima da se to stanje popravi ono je još dosta tragično. Tragično je zato što je tamo bilo i napada na Srbe povratnike, a da nijedan od tih napada nije rasvijetljen, niti su procesuirani oni koji su počinili zločine za vrijeme rata“, rekao je Budimir.

Umjesto toga, istakao je Budimir, prošle godine je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao 15 pripadnika hrvatskih snaga koji su učestvovali u toj akciji.

„To je kraj koji je počišćen, ognjišta su počišćena sa namjerom da se nikada to stanovništvo ne vrati. Većina tog protjeranog naroda završio je u trećim zemljama, Kanadi, Australiji…“, rekao je Srni Čedomir Marić iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, pojašnjavajući zašto je mali broj ljudi iz tog kraja danas prisustvovao parastosu.

Sa druge strane, neprisustvovanje predstavnika državnih organa Srbije i grada Beograda, Marić nije mogao da objasni. On je naveo da im je poziv nije upućen, jer na parastos se ne poziva, ali su svi dobili obavještenje o njegovom održavanju.

Napad na Ravne Kotare, pod kodnim nazivom “Maslenica” planirali su i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Hrvatske.

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je kosovski Albanac Agim Čeku, bivši predsjednik vlade samoproglašenog Kosova, a najviše civila i stradalo je od neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora do sada ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

// <![CDATA[
$(document).ready(function() {

$('#slider1').anythingSlider({

theme : 'cs-portofolio',

width: 630,

height: 320,

resizeContents: false,

startPanel: 0,

hashTags: false,

navigationFormatter: function (index, panel) {

return ' <!–

–> <!–Tweet

–>

Objavljeno: 22. 01. 2013. u 13:01 | Br. pregleda: 15

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.