D.I.C. Veritas

Srna, 23.11.2012., Štrbac: Javna rasprava o tužbama u proljeće 2014.

HAG – Pravni zastupnici Srbije i Hrvatske dogovorili su se u Hagu da javna rasprava po osnovu međusobnih tužbi za genocid bude održana početkom proljeća 2014. godine, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Štrbac je naveo da je na današnjem sastanku pravnih zastupnika Srbije i Hrvatske sa predsjednikom Međunarodnog suda pravde Petrom Tomkom raspravljano o pitanjima u vezi sa svjedočenjem, navodeći da još ništa nije odlučeno, jer postoje različiti prijedlozi koje treba usaglasiti u narednom periodu.

Štrbac smatra da poslije nakaradne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču neće doći do dogovora o poravnanju između Srbije i Hrvatske.

“Drago mi je zbog toga. Ne vjerujem da bi neko u Srbiji smogao hrabrosti i snage da odustane od ove tužbe i da postigne kakva god bila vansudska poravnanja, tim više što je u Hrvatskoj potpuno pogrešno, po meni, protumačena ova oslobađajuća presuda”, poručio je Štrbac.

Prema njegovim riječima, Hrvati oslobađajuću presudu hrvatskim generalima tumače kao da je vojno-policijska akcija “Oluja” bez mrlje.

“Hrvati se raduju tome. Nije to samo radovanje, to je euforija i to tumače, počev od predsjednika Hrvatske do običnog čovjeka, da je ova presuda amnestirala sve zločine koji su nad Srbima počinjeni, da je ‘Oluja’ ovom presudom očišćena od svih mrlja, da ona ostaje najsvjetlija, najčistija, najblistavija bitka u istoriji hrvatskog naroda”, napominje Štrbac.

On je dodao da to nije tačno i da treba istrajati u ovoj tužbi.

“Ništa to nije tačno i zato treba ići do kraja ovom tužbom pred Međunarodnim sudom pravde, a u osnovi tužbe je da je ‘Oluja’ bila genocidna, što i jeste”, poručio je Štrbac.

Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SRJ podnijela u julu 1992, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

Međunarodni sud pravde se u novembru 2008. godine oglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije, poslije rasprave u kojoj je srpski pravni tim tu nadležnost osporavao.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za “etničko čišćenje” hrvatskih građana kao “oblik genocida” zato što je “direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije”.

Zvanični Zagreb tužbom je zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije “Oluja” u avgustu 1995. godine, u namjeri da potpuno ili djelimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Genocid je, kako se navodi u kontratužbi Srbije, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno djelimično fizičko uništenje.

Alternativno, Srbija je od suda zatražila da Hrvatsku proglasi odgovornom za zavjeru za počinjenje genocida ili za to što je propustila i propušta da genocid spriječi i kazni.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.