D.I.C. Veritas

Srna, 25.03.2013., Осуђујућа пресуда шесторки могла би бити основ за тужбу против Хрватске

Београд – Директор Документационо–информативног центра (Веритас) Саво Штрбац рекао је да би осуђујућа пресуда “шесторки” из Херцег-Босне у Хашком трибуналу за удружени злочиначки подухват могла бити основ за тужбу БиХ против Хрватске за агресију и геноцид, преносе агенције.

Штрбац је истакао да би осуђујућа пресуда у првостепеном и другостепеном поступку пружила основ оштећеним појединцима да траже обештећење, те подсјетио да је суд у Сарајеву почео досуђивати обештећења на онову пресуда Хашког трибунала изреченим Србима.

- Ово је још горе јер је ријеч о другој држави – агресија и прелазак у другу државу, и етничко чишћење – рекао је Штрбац.

Истичући да би пресуда са квалификацијом удруженог злочиначког подухвата ишла на штету хрватске државе, Штрбац је примијетио да се “Хрвати те квалификације с правом прибојавају и још више него што су се бојали квалификације против хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача за удружени злочиначки подухват у “Олуји”.

- Таква пресуда би увелико помогла оштећенима у БиХ, као што би и нама помогло да је и у другостепеном поступку остала пресуда за удружени злочиначки подухват против хрватских генерала у “Олуји” у нашем спору пред Међународним судом правде против Хрватске за геноцид – закључио је Штрбац.

Загребачки “Вечерњи лист” објавио је да ће, уколико Хашки трибунал прогласи кривим хрватске ратне званичнике из БиХ за заједнички злочиначки подухват, Хрватска бити одговорна за агресију и, лако могуће, обавезна да плати ратну одштету БиХ.

У тексту се напомиње да су, осим генерала Слободана Праљка, који је у кућном притвору у Хрватској, у Хагу чланови некадашњег политичког и војног врха непризнате хрватске републике Херцег-Босна, премијер Јадранко Прлић, министар одбране Бруно Стојић, војни командант генерал Миливој Петковић, те командант војне полиције ХВО-а Валентин Ћорић и начелник Канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић.

Лист наводи да се хрватска политика и јавност варају ако мисле да је за ту државу хашка прича завршена, јер крајем априла или почетком маја, најкасније до јесени, Хрватска у новој пресуди има изгледа да буде првостепено осуђена као агресор на БиХ.

- Та нас пресуда онда враћа тамо гдје смо били након првостепене пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу – када смо сви, у ствари, проглашени за учеснике великог злочиначког подухвата – пише дневник.

Та “шесторка” је оптужена за вишекратне заједничке злочиначке подухвате, удруживање с тадашњим вођством Хрватске ради агресије на БиХ, те због етничког чишћења подручја Херцег-Босне с циљем припајања Хрватској, а све ради стварања “Велике Хрватске”.

Износећи пред Трибуналом завршне ријечи у фебруару 2011. године, Хашко тужилаштво за оптужену “шесторку” затражило је чак 220 година затвора.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.